2015-05-26
上次经过seafood stand咁岩食饱,无缘试食。事后谂起问下朋友意见,佢地话薯条好食,今次就突然过去食lunch。如其话lunch,不如话系tea,因为放假妟起身,第二餐都晏埋。因为咁就无食汉堡饱,改咗食tea set。下图系lunch menu。地点系科学馆附近,有一栋红卜卜嘅建筑,seafood stand就系个度。门口细细,但除铺位内,隔离亦摆咗几个位。个人觉得坐系厨房隔离会有啲热,不过同店员互动就会多啲。坐低点餐无耐,比较似老板娘嘅员工拎咗只"波士顿龙虾"出嚟,摆系汽水柜上面,话做display。听到咁得意,我同朋友都忍唔住望咗过去,岂料佢话可以影相,可以拎上手玩,但因我细胆,影相都唔多敢,佢就帮我拎住俾我影,超级好人。过咗一阵食物就到啦。佢系两碟一齐嚟,唔洗因为等齐order,搞到啲食物林哂冻哂。老板(我已当佢系老板XD)仲好贴心,提醒我地薯条岩岩炸好,要慢慢食。我对眼即刻发哂光,心谂一定好好食。影完一轮相,应该都唔会烫到啦。不出所料,薯条系外脆内软,符合期望仲有余,十分出色。朋友个薯格都好脆,平时食其他炸定哂,通常都好林,seafood stand就唔会。点茄汁嘅时候
不出所料,薯条系外脆内软,符合期望仲有余,十分出色。朋友个薯格都好脆,平时食其他炸定哂,通常都好林,seafood stand就唔会。点茄汁嘅时候仲发现混入咗香草,好得意。
然后入正题,试下块汉堡。肉眼睇见佢面积唔系好大,但系好厚,份量好足。因为肉质唔系落好多松肉粉个啲,同埋用胶刀嘅缘故,有少少难切。味道就好牛好香,食下食下觉得有啲粗犷,好美式,不过都系个人感觉。
食食到半途,老板拎住碟招牌汉堡,叫一叫我下,单系卖相已经超吸引。另外补充一下,原来seafood stand有纪念品卖,系一只毛冷勾出嚟嘅汉堡,同铺头所卖嘅一样(无论系外表,定系价钱),感觉好搞笑。
饮品就无咩特别,汽水柠檬茶个啲。不过如果整杯咖啡,绿茶咩咩个啲,俾我都唔叫。食重口味野当然系饮可乐啦。
最后最后,仲有样野唔好忽略咗。店入面播啲歌好好听,系英文慢歌,好有品味,听得好舒服。
老板老板,我得闲再嚟试食其他野,千祈唔好加价啊。