2017-11-18 188 浏览
做做下野,突然好想打边炉,就上OpenRice揾下铜锣湾有咩好介绍。见呢间既风格sell重庆,令我谂起之前去重庆食麻辣火锅,真系好正,一于打电话去book定枱!位置系mtr出口对面,好易揾!坐电梯上到3楼,装修带点中国风,都几精致!坐底即睇下有咩野食!汤底有4款,本打算食麻辣,但见青椒鱼头锅(椒麻味),未食过,都系叫呢个!酱料系自助形式,多款又放得干净整齐,仲有啲我都未见过,例如味粉同榨菜末!呢度每个位都会有件围裙,超级细心!打边炉,真系好易弹到件衫,呢度打边炉就唔怕。设计简单,戴上身都唔肉酸!我太口渴,先叫杯洛神花茶,酸酸甜甜咁,好开胃又好饮㖞!英雄八盏:8个前菜,我地2个人除左碟青瓜(因为我唔食青瓜),每款既酱汁都系麻辣/花椒油,每碟都系唔同既辣度,可以放心,连我唔太食得辣既人,都食到!入面猪耳(左二),莲藕(右四)同木耳(右一)我最钟意!青椒鱼头锅(椒麻味):好大个锅😮,成锅满满既青花椒,仲有成个鱼头,好足料!!食落先有一阵花椒味,有少少辣,之后会食到咸鲜味,最后会麻,真系几特别!冻豆腐: 呢样简直系天生打边炉配料,吸满哂汤汁,超好味!皇帝菜:打边炉好食,但会卡住好多青花椒😅新鲜

坐底即睇下有咩野食!

我太口渴,先叫杯洛神花茶,酸酸甜甜咁,好开胃又好饮㖞!

英雄八盏

青椒鱼头锅

冻豆腐: 呢样简直系天生打边炉配料,吸满哂汤汁,超好味!
皇帝菜:打边炉好食,但会卡住好多青花椒😅

新鲜鹅肠:必食!新鲜好味!真系好好食

四川绍粉:都系必食!!个样同酸辣粉好似,但比酸辣粉好食几倍,食落好烟韧,粗身又耐煮!

西班牙黑豚肉:食落唔会有阵臭猪味!
蒙古羊肉片:我自己未试过打边炉食羊肉,估唔到几好食,用呢个青椒汤恰完直接食,唔觉有羊酥味,如果恰完沾酱油,就会食到少少酥,我就觉得好香!

手打墨鱼滑:略嫌份量有啲少😩,因为真系好弹牙,一人分几旧就无哂啦!
冰冻桂花醪糟丸子:见佢有糖水,食到好饱都想试下,够冻,丸子烟韧!

2017-11-15
青椒鱼头锅