平时睇食评睇得多, 今次第一次有冲动上黎openrice自己写黎篇星期六晚同成班朋友7个人黎左呢间餐厅食饭~ 因为本身未听过呢间餐厅, 阵系知道系粤菜, 所以无乜expectation. 到左餐厅之后, 觉得餐厅既装修设计都好简洁好清新, 有的"竹林深处人家"既感觉, 而且服务人的态度好亲切, 又helpful, 抵赞!!更抵赞既系d 食物!! 一睇餐牌已经有好多野想试la! 可能平时出街食饭唔系食日本野就系食西餐, 同埋打边炉, 所以觉得粤菜ge 菜式原来都几多花款, 同埋冇我想像中咁传统, 都几特别~~~ 朋友介绍左好多招牌菜, 但系因为我地呢班朋友好多都唔食鱼头, 就无叫到呢样。最后我地都叫左好多𩠌大良蟹鸡锅初初唔知鸡同蟹点可以煮埋一锅, 原来的味可以咁夹!! 蟹肉又甜又嫩, 的鲜味入晒鸡肉度~~~ 最后加左乌冬的汁索晒, 好入味好正!!! 果然系招牌菜~~~ 如果只蟹大只的就好LA~~花蛤蒸水蛋呢个系全晚我最钟意既菜色, 真系好好好好好好味... 的蛋好滑, 仲有花蛤既海鲜味, 我想一个人食晒成碟!九制猪手用左当归呢D对女性好既材料, 仲有啖啖骨胶原既猪手, 煮得好够林, 而且

九制猪手
用左当归呢D对女性好既材料, 仲有啖啖骨胶原既猪手, 煮得好够林, 而且有用九制酸梅整个汁, 又唔太酸, 几开胃, 我连粒梅都食埋~~

酱油碌鹅
呢个都系一定要试既菜色, 虽然唔系好知碌鹅系点整, 但系D汁真系好野味!! 不过因为我cool 紧牙, 食起上黎有少少难咬~

清汤牛腩
我本身唔系太好牛腩, 但系都觉得呢个煮得好正, 牛腩燘得几林, 个汤清清地又够味, 食左咁多浓味既菜要黎番个清汤牛腩balance 番~

椒盐虾
好香口, 好脆, 我成虾可以连壳吞埋! 虽然有d热气, 但系的蒜香真系令人好想再食~

煎𫗵豆腐煲
本人非常喜欢食豆腐, 虽然唔系咩特别菜色, 但系都系一流ge 味道!

冰镇桂花蕃茄
见到隔离枱叫左呢个甜品, 我地7个人既眼球都被吸引住, 叫左一个食, 冻冰冰既蕃茄加上桂花蜜饯... 正! 之后仲忍唔住叫多个~~ 食完成餐野味既菜, 最后清一清个口, 咁就非常圆满la~ 后来知道呢个蕃茄每日系限量供应ga, 因为要好多功夫ga...

叫左咁多菜, 最后都要打包,我就拎左九制猪手番屋企。呀爸同妈咪食过之后赞不绝口, 仲话庆祝老豆生日要番试下!!
 咁好食我紧系OK 啦~ 之后都会约其他朋友上去食!!!
题外话/补充资料: 多的朋友一齐食最好,可以食多几款, 最好趁而家新开将人唔系太多去试试^^
2013-06-08