2024-07-22 1133 浏览
▪️ 烧猪颈肉捞粉 ▪️猪颈肉烧得外脆内嫩,肉质鲜甜多汁,带有微微嘅炭香。粉条爽滑,但鱼露汁嘅味偏咸,有粉粉唔适应。配埋青瓜丝同薄荷叶,清新又唔会觉得腻,口感丰富。▫️ 网状虾春卷 ▫️网状虾春卷外皮炸得金黄酥脆,内里包住新鲜嘅虾仁同蔬菜,虾肉弹牙鲜甜。配上酸甜嘅泰式酱汁,味道更加突出,食落去每一口都充满咗虾嘅鲜味同蔬菜嘅脆口。▪️ 龙眼茶 ▪️清爽解渴嘅饮品,带有淡淡嘅龙眼香气,茶底清香回甘,甜度适中,唔会过甜。▫️ 芒果糯米饭 ▫️糯米饭煮得软糯香甜,配上新鲜芒果片,芒果嘅甜香同糯米饭嘅黏糯完美结合。加上少少椰浆。食完真系好饱。烧猪颈肉捞粉同网状虾春卷味道出色,龙眼茶清爽解渴,芒果糯米饭更系一绝。味道唔一定好正宗,但适合返工日嚟简单享受一餐,放松一下。
烧猪颈肉捞粉
▪️ 烧猪颈肉捞粉 ▪️