2020-11-17 107 浏览
老婆钟意食泰菜,打开openrice揾下元朗泰菜美食, 就见到呢间餐厅系第二位, 见佢价钱适中, 就试下.我同老婆叫左个串烧, 虾饼, 猪颈肉抄面同马拉盏抄棷菜苗.猪颈肉抄面系第一个出嚟, 我地2 个都心心眼左, 卖相靓, 仲有一层薄薄的蛋皮放系上面, 加左一条香草, 感觉好似切生日蛋糕咁, 拎开佢的香草, 自己混合蛋丝一齐食, 当然你可以加入香草, 但本身我地2个对香草麻麻地, 所以就冇加了. 抄面好味, 猪颈肉爽口, 大碟, 仲有好多配菜, 包括九菜, 芽菜, 香芹等, 好香好味.马拉盏抄棷菜苗, 材料用心, 食得出有用手切材料, 包括虾米, 干葱头等, 唔似得街边只系用酱嚟抄. 虾饼不得了, 外脆内爽口, 超弹牙, 配上泰式辣酱, 不得了, 食到唔定口, 必食之选.串烧叫左3款唔同肉, 鸡肉, 猪肉同牛肉都好味, 肉质松化.由于疫情关系, 唔会提供水, 我地叫左可乐, 可乐有气正常, 但我想讲, 卖相好靓, 就算一杯可乐都落足心思去处理, 抵赞.

我同老婆叫左个串烧, 虾饼, 猪颈肉抄面同马拉盏抄棷菜苗.

2020-11-12