被喻为香港第一拉面既座银, 一直都好想去试, 今日终于克服到懒癌去左。店内播住日本传统乐器 — 三味线既背景音乐, 加上活泼既旋律, 令人感觉置身于大阪 (总店喺日本)。呢度最出名既就系鸡白汤拉面(不含蛋) ($148) , 另点要加18蚊。首先上枱碗拉面够热汤底: 食拉面第一件事就系先试汤, 其实今次系第一次食鸡白汤。汤底表面有好多奶泡, 亦唔会见到有层油浮喺面 鸡汤好浓好顺滑,  够味但唔系令人觉得口渴既咸, 饮饮下最后饮晒成碗。🤣 但同我想像既鸡白汤都差几远 (最初以为系中式鸡汤味, 完全两回事黎)个人都系钟意酱油汤多啲面质:传统拉面面底, 好彩冇碱水味, 拉面浸耐左都唔会太淋, 不过个人都系钟意麦面多啲。配料:一片鸡肉, 一片豚肉:  鸡胸肉唔嚡, 涷食觉得味道普通, 浸番热就有啲味, 还算可以                               叉烧肉味几香, 好食过丸京🤣炸牛蒡: 呢间店隐藏招牌菜 (其实想试炸牛蒡而黎), 食落似薯片味, 脆口中带少少甘味。 如果浸汤后再食会有少少苦涩味, 亦难咬左, 但浸汤后牛蒡味更浓棵木烟熏糖芯蛋: 用木熏过既蛋, 入口好有蛋

首先上枱碗拉面够热
汤底:

个人都系钟意酱油汤多啲

面质:
传统拉面面底, 好彩冇碱水味, 拉面浸耐左都唔会太淋
, 不过个人都系钟意麦面多啲。

配料:
                               叉烧肉味几香, 好食过丸京🤣

棵木烟熏糖芯蛋: 用木熏过既蛋, 入口好有蛋味之余亦带有少少木香味, 个人几几钟意只蛋。

以 $183蚊碗拉面都几贵下, 虽然好食但冇好惊艳感觉
2024-06-16