2017-06-05
Happy Friday, 去长沙湾接人收工, 顺便系附近揾野食行到元州商场, 发现有间韩国野, 系门口睇MENU见到D 菜式几得意, 就入去试下一踏入餐厅, 有个男侍应过黎问我地几位, 我以为佢系扮韩国人, 点知佢一开声, 噢, 原来系真韩国仔啊~OPPA~入面环境好大, 布置得好有心思MENU 都好得意, 食物饮品都系画出黎第一次黎唔知食咩好, 发现枱上有十大推介, 就跟住叫左第一名: 汉拿山芝士溶岩炒饭再睇MENU叫左个火焰芝士拉猪仔骨+泡菜蚝仔煎饼, 同埋一人一杯野饮食正宗韩国野, 一定有既前菜, 系自家腌制, 入味之余, 泡菜仲够哂辣Oppa 好快拎左炉具放系我地枱, 原来佢准备即场炒个汉拿山芝士溶岩炒饭俾我地, 睇住佢将五花腩等材料混合白饭一齐炒, 仲砌左个心心俾我地, 加上蛋浆同芝士, 卖相加分, Oppa 仲好细心分埋俾我地炒饭软淋, 味道唔错, 辣度啱啱好, 够哂惹味, 加上滑溜既蛋皮, 仲有少少蛋汁, 食既时候仲拉到少少芝士丝, 真系食唔停口都未食完个饭, 侍应好快又拎左另一个炉黎, 话咁快又表演火焰芝士拉猪仔骨, 芝士多到令我吓亲, 太邪恶了个炉旁边仲有芽菜,
入面环境好大, 布置得好有心思
MENU 都好得意, 食物饮品都系画出黎
汉拿山芝士溶岩炒饭
汉拿山芝士溶岩炒饭
个炉旁边仲有芽菜, 炉边蛋同粟米
侍应先将芝士同酱汁混合, 再将芝士拉丝咁包住猪仔骨, 侍应手势好纯熟
火焰芝士拉猪仔骨
食得啦, 芝士就系好浓郁, 猪仔骨肉质软淋, 唔使咬, D肉已经被芝士黐住就已经骨肉分离, 整体味道唔错
不过份量比例麻麻, 太多芝士, 猪仔骨如果多D就更好
食完真系有D 腻
个炉要再开多阵, 等旁边既配菜熟埋就食得
跟住未食完个猪仔骨, 个煎饼就黎到了,
份量几多, 味道唔错, 少少辣, 饼边煎得特别香脆, 中间仲有唔少蚝仔, 虽然我地已经有D 饱, 但叫左无办法啦, 但将煎饼点埋酸酸既酱汁黎食, 不知不觉又食哂个煎饼
泡菜蚝仔煎饼
泡菜蚝仔煎饼
菠萝沙冰用原个大菠萝上, 仲有块菠萝肉可以食
沙冰打得好幼细, 味道清新, 唔太甜, 应该无额外加糖水,
韩国菠萝冰
另外, 叫左杯韩国 hite生啤, 平时好少会叫既韩国啤酒, 味道较淡口, 好入口, 作为女仔, 都觉得佢既酒精浓度唔高
Hite 生啤