2019-06-20
我同朋友都钟意食干炒牛河,钟意那份看似简单却要炒得均匀香口确实几难得。所以一约呢位朋友去食饭见到有干炒牛河都会叫嚟食,今次去到呢间餐厅都唔例外 ,品尝下大厨嘅手势先。陈皮干炒牛河之前未食过用陈皮炒嘅牛河,说是陈皮,但又没半块,不过食落有阵阵陈皮香,真系神奇之处,整体碟牛河炒得香口,而且河粉色泽炒得均匀,豉油平均布满每条河粉,而且最大惊喜是用鲜牛肉炒,未路同冻肉系唔同啲嘅,肉嫩有咬口,不错。我同朋友对内脏来者不拒,视为美食之一,所以今次约埋一齐见到有鹅肠就叫嚟食。豉油皇鹅肠 肥美的鹅肠够晒爽口,鹅肠不能够太熟, 因为会缩得很细条,除了鹅肠之外,更有彊葱、 芫茜 ,仲有垫底嘅芽菜,不错。香煎莲藕饼顺德出名鱼米之乡,当中的藕饼鲜甜美味及弹牙。当服务员递上莲藕饼的时候,见到藕饼煎得金黄很吸引,藕饼够厚身,莲藕碎、 鲮鱼肉、马蹄、猪肉, 口感丰富 ,没有黏黏的厚粉,爽脆中带肉香。餐厅环境地道大众化, 侍应都好随和,见佢热情招待其他食客仲有讲有笑,就知系一啲熟客, 而且食物有镬气,下次再约呢位朋友嚟食牛河同鹅肠。
陈皮干炒牛河
豉油皇鹅肠