2017-08-01 1502 浏览
好耐冇食过中餐,听闻呢度大件夹抵食,趁佢装修完,走嚟试吓。非常光猛,虽然同其他台相隔唔远,不过坐得好舒服睇完成个menu后,散叫嘅𩠌菜唔多,但我对$638嘅二人套餐非常感兴趣,有6个course,样样我都钟意,非常期待!杏汁花胶炖白肺汤 一碟汤渣,有齐白肺、花胶、瘦肉及凤爪,非常足料!杏仁味唔算超浓郁,但味道清甜足火喉,估唔到花胶件件都咁厚身,白肺又非常润喉焗酿鲜响螺系呢度嘅名菜,听经理讲,原来一日要酿成百几只㗎!自从细个食过之后,爱上咗呢道菜!材料中西合璧好丰富,入面有螺肉、鲜虾、蟹肉、猪肉、洋葱、白菌及芝士,焗得香喷喷,食到冇停口翡翠炒龙趸鲜斑球龙趸鱼味香,冇鱼腥味,最重要系连住肥美嘅鱼皮,入口滑溜唔油腻;芥兰脆口又爽,好正豉汁蒸带子豆腐又系另一道细个经常食嘅菜!其实我真系非常钟主意豉汁,最钟意拣晒一粒粒豆豉嚟食,呢个汁非常杰及浓郁;豆腐嘅豆味冇传统豆腐咁浓,但胜在够嫩滑扬州炒饭实在好耐冇食过扬州炒饭,饭粒粒分明爽身,干湿度适中。仲好足料添,有虾、叉烧、烧鸭、蛋及芥兰,但如果蛋嘅份量再多啲,咁就最好了!生磨杏汁雪山包呢个雪山包热辣辣涨卜卜,外层系我最爱嘅甜脆皮,一咬开即刻辣亲个咀!

生磨杏汁雪山包

呢个雪山包热辣辣涨卜卜,外层系我最爱嘅甜脆皮,一咬开即刻辣亲个咀!入面半溶嘅杏汁味道浓郁,质感似custard,好味

西米焗布甸
口多问吓经理今日嘅甜品系咩,谂住都应该系红豆沙𠮶啲,点知系我最爱嘅西米焗布甸呀,超有惊喜!!!金黄色嘅表面,有少少㶶嘅斑点,系你喇!质感好滑溜,啖啖都充满奶香,西米口感软硬适中,但如果入面有埋莲蓉呢,咁就真系完美过完美喇!
西米焗布甸

服务亲切,食物唔错,下次试吓lunch嚟食先