2018-11-19
呢间铺头,之前系葵芳同元朗,依家搬左出太子。老板系潮洲人,有好多酱料同食材都系潮洲拎落黎既!家庭式小店,但好劲,可以做到米芝莲既推介。入到铺头就见到成墙都系米芝莲推介既新闻。呢间铺主打都系肠粉同粿条咁,都有做小菜打冷,价钱就正常,中规中举咁。小食就觉得价钱太进取,因为D食材真系唔系D咩贵食材,反而知道系有手工钱同灯油火蜡钱。招牌鲜蚝肠粉$58,镇店之宝。其实系潮洲都好出名,好地道好平民既小食。潮式肠粉同香港广东肠粉唔同既,唔系一条条,而系成底一份既。常见都系冬菇、虾米、鱿鱼、生菜、芽菜等等,另外可以加D蚝仔、猪肉或者牛肉。广东肠粉落豉油、潮式既就落茨汁猪骨汤+ 五香粉。我从来未食过潮式肠粉,所以唔知正唔正宗。肠粉皮非常厚,而且唔滑,虾米同鱿鱼超腥,蚝仔就一般啦!D生菜、芽菜出水,所以个汤好稀。招牌炒粿汁$78,无镬气、芽菜韭菜好似用黎伴碟咁,少到呢。扎肉无味,甜鼓油就成为重要角色。可能本身潮洲野系咁,所以我唔作太多评论,可能系唔岩我口味姐。
老板系潮洲人,有好多酱料同食材都系潮洲拎落黎既!
家庭式小店,但好劲,可以做到米芝莲既推介。
入到铺头就见到成墙都系米芝莲推介既新闻。
潮式肠粉同香港广东肠粉唔同既,唔系一条条,而系成底一份既。
广东肠粉落豉油、潮式既就落茨汁猪骨汤+ 五香粉。
我从来未食过潮式肠粉,所以唔知正唔正宗。
肠粉皮非常厚,而且唔滑,虾米同鱿鱼超腥,蚝仔就一般啦!
D生菜、芽菜出水,所以个汤好稀。