2021-12-15 577 浏览
入店發覺沒人幫襯已經覺得好中伏 坐地睇咗一陣餐牌 唔明走去問老細 服務態度極之惡劣!菜品非常普通!咁遠過黎專登食佢 真係非常失望 唔會再有下次 大家真係要唸清楚再幫襯了 無言
2021-08-30 492 浏览
在小紅書內看到這家,賣相看著不錯,於是慕名而來我想到失望而歸。廚房後面衛生堪憂,在食物中吃到異物。本人不小心把茶打翻,用了一些紙巾,店家態度差,說:「紙巾不用錢啊!」唯一值得誇獎是,有衛生問題的那疊菜沒有算錢,做生意還算老實。反正這家店不會再幫襯,真的太失望!拍了照片、但不知如何上傳,總值非常非常失望?為甚麼好好的潮汕菜到了香港會變味!而且衛生太差!希望店主能重視,多加改善!這是我第一次寫評價,給大家參考

2021-06-10 520 浏览
一入間鋪頭 充滿潮州風味入面仲有好多米芝蓮獎心諗好高期望我地嗌咗潮州腸粉聞落好香沙爹味但食落太淡 腸粉亦唔滑牛丸河粉聞落極香 牛丸都係潮州嗰隻重肉味丸但湯底極淡口 好似自己屋企煮嘅味如果湯底可以重返味就好
一入間鋪頭 充滿潮州風味

聞落極香 牛丸都係潮州嗰隻重肉味丸
但湯底極淡口 好似自己屋企煮嘅味
如果湯底可以重返味就好
2021-04-28 446 浏览
隨意路過入去試吓,入到去發覺係米之蓮推介餐廳。舖頭似家庭式咁,一個看似老闆又係當時唯一嘅服務員,比左兩杯茶就隨意坐喺度睇報紙。睇咗一輪餐牌,決定叫魚蛋湯麵,朋友叫豬手湯麵,再加一個蠔仔腸粉。朋友個豬手湯麵一上枱立即聞到好香,之後試咗一舊豬手,真係好淋,好味魚蛋湯麵,得4粒魚蛋,嘩一望,咁少既?不過食過粒魚蛋之後發覺好好味,好彈牙,超爽。朋友試咗立即想外賣1斤魚蛋,不過老婆話存貨不足,唔賣。蠔仔腸粉比較失望,蠔仔好細粒,冇咩味道,個汁都冇味,有啲失望,因為我係諗住試呢樣野先入去,好在果魚蛋麵加分。
隨意路過入去試吓,入到去發覺係米之蓮推介餐廳。
朋友試咗立即想外賣1斤魚蛋,不過老婆話存貨不足,唔賣。
極度不愉快經歷、毫無待客之道食品 品質令人髮指!!2 人行其中 點了 「甜品」炸綠茶餅兩人品嘗後 異口同聲「 點解有陣/喺酸味?」即刻想請教侍應,為何是酸味? 旁邊位 紅衣 白髮中年大叔(似廚師/老闆)即刻搶應道:「從來無客講過有問題」就轉頭走開!??1. 我們從一開始便沒質問是否變壞,只是想問是否該「甜品」潮式 原味?2. 店主(?白髮叔)一眼都沒看過該道食物,便否定我們??3. 事後 完 全 再 無 店員 理會?連問更換另一碟都無? 當白髮大叔 咬牙切齒 一聲否認後 , 我們即刻 將該碟 炸綠茶餅甜品(呈上時已4片 各對半開) 每片 都嘗一半 , 根 本 全 部 都 有 一陣 酸味! 及 ,有一陣 微弱「 醋」味 ,再者 店員 當時並沒指出是否原味帶酸? 我都作客 食客 對該 潮式 「甜品」炸綠茶餅 作出合理懷疑 是正常不過吧? 結帳時, 我再向收銀員反映, 請他務必「邀請」該白髮大叔 親自 一嘗桌上該碟「甜品」 , 店員即是說可退回該碟費用, 我堅拒、 並不是數十玩問題, 而是事實求事! 我目的只是想該店白髮大叔 認清事實! 買得合心花盆後愉快的心情,即時一掃而空! 米芝蓮好
極度不愉快經歷、毫無待客之道
食品 品質令人髮指!!

2 人行其中 點了 「甜品」炸綠茶餅

兩人品嘗後 異口同聲「 點解有陣/喺酸味?」

即刻想請教侍應,為何是酸味?
旁邊位 紅衣 白髮中年大叔(似廚師/老闆)
即刻搶應道:「從來無客講過有問題」
就轉頭走開!??

2. 店主(?白髮叔)一眼都沒看過該道食物,便否定我們??

我目的只是想該店白髮大叔 認清事實!

買得合心花盆後愉快的心情,即時一掃而空!

米芝蓮好評? 好心學下待客之道再講。

永 不 再 光 顧
甜品-炸綠茶餅
2021-04-17
2020-10-16 724 浏览
普通菜式普通味道但有米芝蓮之稱🤐首先係俾粿條而吸引咗去幫襯,都係第一次聽同第一次食..魚蛋粿條&豬軟骨粿條兩個湯都係冇乜味..豬軟骨同魚蛋都ok 唔差..不過粿條好難夾起...一夾就好易爛...第一次食都唔知算唔算正常..只係覺得好淋..招牌鮮蠔腸粉$58:嚟到梗係要試吓出名嘅招牌菜..味淡..腸粉淋淋地..有蠔🦪下面有一大堆芽菜..潮式香煎粉粿$40:一拎到過嚟好香韭菜嘅煎香味,不過食落就好油..堅韌程度一般味道一般..

普通菜式普通味道但有米芝蓮之稱🤐
首先係俾粿條而吸引咗去幫襯,都係第一次聽同第一次食..
豬軟骨粿條

招牌鮮蠔腸粉$58:
潮式香煎粉粿

潮式香煎粉粿$40:
2020-06-09 711 浏览
聽人介紹,特登過來嘗試。個仔最中意喺腸粉,連食兩份,讚“好食”。我嘗過,確實目前至今在香港已經喺食到的最接近家鄉味道的腸粉了。值得推薦。當然,醬汁方便,聽老闆口音,似乎是揭陽人士,因為調配與汕頭還有所不同。當日還點了炒薄殼和牛肉炒粿條。炒薄殼味道正宗,惟尚未到最佳時節,薄殼太細。牛肉炒粿條火候好矍鑠夠,但沙茶稍多味道過重,可以輕薄小小。店不大,可與老闆用潮州話傾傾家常,十分親切,身在異鄉,都屬不容易啦。
聽人介紹,特登過來嘗試。
2019-09-16 1032 浏览
伏伏伏伏伏🚁呢間之前已經想試入到去先知係明燈米X蓮又一好介紹究竟米X蓮班評審有無味覺明明d菜式好有特色個樣都有睇頭 但食落就係乜味都無🤯🤯🤯. 先講 腸粉腸粉入面除左d蝦乾土魷碎有d鮮味之外 蠔仔無蠔味 雞蛋無蛋味 連大大pat嘅醬汁都無味😨WHAT?沙茶花甲麵沙茶湯無沙茶味花甲都唔鮮👹👹 炸芋卷併粿肉 算炸得香脆 但一d香口都無芋頭無芋頭味😫 馬蹄同肉都唔香全餐飯 不停諗「究竟我食緊d咩?」 唔好食都唔緊要最重要係你唔值呢個價位每人食左成舊水去食碗車仔麵無咁嬲
伏伏伏伏伏🚁
呢間之前已經想試
入到去先知係明燈米X蓮又一好介紹
究竟米X蓮班評審有無味覺
明明d菜式好有特色
個樣都有睇頭
但食落就係乜味都無🤯🤯🤯.

先講 腸粉

沙茶花甲麵
沙茶湯無沙茶味
花甲都唔鮮👹👹

炸芋卷併粿肉
算炸得香脆 但一d香口都無
芋頭無芋頭味😫 馬蹄同肉都唔香

全餐飯 不停諗「究竟我食緊d咩?」
唔好食都唔緊要
最重要係
你唔值呢個價位
每人食左成舊水
去食碗車仔麵無咁嬲
2019-09-11
2019-08-08 1166 浏览
一個人, 點了「潮式招牌鮮蠔仔粥(小)($65)」和「潮式香煎芋頭卷($58)」這店應該較適合多人食的, 廚師在外面跟客人聊天, 是潮州人來的下次會試連皮的黃牛肉煲, 見人家吃得香~潮式招牌鮮蠔仔粥, 請小心!!很熱, 被燙到了我覺得是會再來食的, 潮州粥不是廣東粥煲到爆花很錦那種, 而是更像泡飯的料很足, 蠔很多, 土魷味突出, 可是不會偏咸, 一個人輕鬆食一碗不吃力潮式香煎芋頭卷, 普普通通, 可再多一點芋頭, 感覺就不夠粉~也不夠芋香, 可能因為不是當造(通常是冬春左右)吧反而是那個醬, 很有趣, 是讓人留口水的感覺就是不辣的「是拉差」辣椒醬, 應該就是蒜,白醋, 糖之類的食多了會有點過酸的感覺, 但其實配脆脆炸炸的食物會很搭

潮式招牌鮮蠔仔粥, 請小心!!很熱, 被燙到了
我覺得是會再來食的,
潮州粥不是廣東粥煲到爆花很錦那種, 而是更像泡飯的
潮式招牌鮮蚝仔粥

潮式香煎芋頭卷

反而是那個醬, 很有趣, 是讓人留口水的
食多了會有點過酸的感覺, 但其實配脆脆炸炸的食物會很搭
很像不辣的「是拉差」
2019-08-04
潮式招牌鮮蚝仔粥
很像不辣的「是拉差」
到附近聯合商場走了一圈,都用上三個多小時,每次來這邊逛街後,這家就是我們的指定飯堂。店面不大,但老闆店員也十分親切。九點左右到達,剛好過了飯點,店裡人也不多,而且我們剛好點了最後一碟鹵水鵝(隨後進來的一對情侶已沒有鹵水鵝吃了)已是老顧客了,招牌米其連推介的潮州腸粉就不吃了,還有超好吃的糯米大腸、薄殼、蠔仔粥、牛丸湯...等等都是初次來必吃的,大伙兒來的更適合,可以多點幾款菜品。我們的菜以秒速上完了,點了三菜一湯:1. 家鄉炸蝦棗店內有不少傳統潮州炸棗、魚餅什麼的都香口彈牙2. 招牌鹵水鵝招牌菜,必點!嫰滑美味,而且絕不會過肥,肉質鮮美好吃3. 沙茶牛肉炒菜牛肉略嫌太滑口,沒有牛的鮮味也沒有牛肉應有的嚼頭口感,有點失望,但味道還是很好👍🏻4. 豆腐蠔仔湯太驚艷了!沒有期望果然不會失望,而且豆腐和蠔得很配,很贊超級好吃!太餓的關係,狂風掃落葉,一掃而空。還會再來!

店面不大,但老闆店員也十分親切。
九點左右到達,剛好過了飯點,店裡人也不多,

我們的菜以秒速上完了,點了三菜一湯:

1. 家鄉炸蝦棗
店內有不少傳統潮州炸棗、魚餅什麼的都香口彈牙

2. 招牌鹵水鵝
招牌菜,必點!嫰滑美味,而且絕不會過肥,肉質鮮美好吃

3. 沙茶牛肉炒菜

4. 豆腐蠔仔湯
太驚艷了!沒有期望果然不會失望,而且豆腐和蠔得很配,很贊

超級好吃!太餓的關係,狂風掃落葉,一掃而空。還會再來!
豆腐蠔仔湯
潮式炸蝦棗
沙茶牛肉炒菜
鹵水鵝
  • 潮式腸粉
真料想不到這一所看似貌不驚人的潮菜館,竟然是車胎人的平民美食推介店來的....有點慕名的心態到來光顧。一個人來到睇到那菜牌,樣樣都想點,但肚子的容量有限之外也要顧著荷包的負荷,而且現在還只是中午時份不太適合大吃大喝,所以還是保守一些,點個午市餐好了....久未嚐過炒粿條的滋味,就來一碟吧....粿條炒得不算油膩,食下來吃得出葷油的氣味;芽菜下得夠多食時帶點濕濕而爽脆的咬口;配料不多,吃出主要是扎肉一類的東西,簡簡單單毫不含糊....知道潮式腸粉才是這店最耍家之作。但肚子實在不能再裝太多的東西,還是留待下回分解吧.....

久未嚐過炒粿條的滋味,就來一碟吧....

環境:店內有4、5張圓枱,2、3張4人枱裝潢簡約,色系單調係食味道,唔係環境訂左位,去到未有枱👎👎 呢個要改進是日點餐:蚵仔腸粉- 份量🆗,質感Q彈煙un- 多料:土魷、蛋、蚵仔、芽菜、韭菜等- 味道過鹹,😫😫冇下次大地魚炒芥蘭🐟- 味道都太鹹- 份量正常石榴棵- 個皮係蛋白做卦(英文係egg white )- 好薄,一啖一個-餡:有蝦有肉,有湯汁,- 呢個好味蝦棗紫菜湯🦐- 湯好鹹,份量好足夠- 蝦棗似蝦丸,形狀有一頭尖啲- 蝦棗同紫菜味道正常,不太鹹沙茶肥牛面🐂🐮- 份量足夠,肥牛幾多,仲有生菜- 味道適中,沙茶惹味蚵仔煎餅- 有別一般既炸蠔餅,呢個煎既- 冇咁脆亦冇咁熱氣- 配魚露,夠鮮味-份量、味道正常番食指數:🌟🌟🌟
環境:
店內有4、5張圓枱,2、3張4人枱
裝潢簡約,色系單調
係食味道,唔係環境

訂左位,去到未有枱👎👎 呢個要改進

是日點餐:
蚵仔腸粉
- 份量🆗,質感Q彈煙un
- 多料:土魷、蛋、蚵仔、芽菜、韭菜等
- 味道過鹹,😫😫冇下次

大地魚炒芥蘭🐟
- 味道都太鹹
- 份量正常

石榴棵
- 個皮係蛋白做卦(英文係egg white )
- 好薄,一啖一個
-餡:有蝦有肉,有湯汁,
- 呢個好味

蝦棗紫菜湯🦐
- 湯好鹹,份量好足夠
- 蝦棗似蝦丸,形狀有一頭尖啲
- 蝦棗同紫菜味道正常,不太鹹

沙茶肥牛面🐂🐮
- 份量足夠,肥牛幾多,仲有生菜
- 味道適中,沙茶惹味

蚵仔煎餅
- 有別一般既炸蠔餅,呢個煎既
- 冇咁脆亦冇咁熱氣
- 配魚露,夠鮮味
-份量、味道正常

番食指數:🌟🌟🌟

2018-12-15 788 浏览
Hidden gem found! I think there wasn’t one particular dish that I didn’t not like! And on top of that, their homemade chilli is soooo good! now I know where to get my supply of spiciness. Their dessert are truly Teochew and unlike most places, they served you the typical red and green bean soup!Love this place plus the service and staff are always tentative and serve with a smile

2018-11-27 958 浏览
今日見去開太子果面,就順便去呢間比米芝蓮評級嘅潮州食店食下佢招牌菜,我約5點幾去到,全店冇其他客,店中差唔多全係圓枱,一叫服務員即招呼,就點左兩個食評多人點既菜試下招牌蠔仔腸粉,冇咩味,腸粉又唔見得滑,啲蠔仔爛蓉蓉冇咩蠔仔味,我係新蒲崗附近兩間食開嘅潮州食店啲蠔仔好好多,想點呀,睇呢度D食評已經唔大期望,點知比想象中差個潮式香煎芋頭卷叫好啲,整得幾脆,但芋頭味唔夠,啲醬亦一般,點少少又唔夠野味,點得多啲就甜爺爺,結論就係,冇下次了,連賣點菜式都咁

呢間鋪頭,之前係葵芳同元朗,依家搬左出太子。老闆係潮洲人,有好多醬料同食材都係潮洲拎落黎既!家庭式小店,但好勁,可以做到米芝蓮既推介。入到鋪頭就見到成牆都係米芝蓮推介既新聞。呢間鋪主打都係腸粉同粿條咁,都有做小菜打冷,價錢就正常,中規中舉咁。小食就覺得價錢太進取,因為D食材真係唔係D咩貴食材,反而知道係有手工錢同燈油火蠟錢。招牌鮮蠔腸粉$58,鎮店之寶。其實係潮洲都好出名,好地道好平民既小食。潮式腸粉同香港廣東腸粉唔同既,唔係一條條,而係成底一份既。常見都係冬菇、蝦米、魷魚、生菜、芽菜等等,另外可以加D蠔仔、豬肉或者牛肉。廣東腸粉落豉油、潮式既就落茨汁豬骨湯+ 五香粉。我從來未食過潮式腸粉,所以唔知正唔正宗。腸粉皮非常厚,而且唔滑,蝦米同魷魚超腥,蠔仔就一般啦!D生菜、芽菜出水,所以個湯好稀。招牌炒粿汁$78,無鑊氣、芽菜韭菜好似用黎伴碟咁,少到呢。扎肉無味,甜鼓油就成為重要角色。可能本身潮洲野係咁,所以我唔作太多評論,可能係唔岩我口味姐。
呢間鋪頭,之前係葵芳同元朗,依家搬左出太子。
老闆係潮洲人,有好多醬料同食材都係潮洲拎落黎既!
家庭式小店,但好勁,可以做到米芝蓮既推介。
入到鋪頭就見到成牆都係米芝蓮推介既新聞。
潮式腸粉同香港廣東腸粉唔同既,唔係一條條,而係成底一份既。
廣東腸粉落豉油、潮式既就落茨汁豬骨湯+ 五香粉。
我從來未食過潮式腸粉,所以唔知正唔正宗。
腸粉皮非常厚,而且唔滑,蝦米同魷魚超腥,蠔仔就一般啦!
D生菜、芽菜出水,所以個湯好稀。
2018-11-16