2008-06-19
今日天朗气清, 于是师傅就继续展开克街之旅第四站, 而今次嘅目的地就系呢间食店! 本以为冇咩机会黎呢间食店, 因师傅一向觉得粥水呢类食品系顶唔到肚饿, 加上昨晨一役后更加对粥类食品提唔起兴趣, 但奈何师傅病倒, 唯有以粥渡日, 所以就黎呢间食店顺便试下佢得唔得!入到去, 店内地方唔算大, 师傅一条友正想埋去卡位之际, 有位好友善嘅哥仔就问师傅几位, 于是师傅就竖起一只手指示意, 而佢就带师傅去另一边坐! 师傅心想咁样都好正常, 冇道理一个人坐四个人嘅位! 坐底后, 就梗系睇下有咩好食啦, 睇左好耐师傅都未决定, 但呢度嘅伙计从未有催促半句, 态度非常之好!最后师傅柯打左一碗猪腰猪润粥, 再加一只咸肉糭! 等左一阵咸肉糭就到, 之后碗猪腰猪润粥到黎埋! 师傅第一时间试下个粥先, 粥底真系好香好绵, 冇味精, 好正; 再夹起件猪腰, 发觉几大件下, 放入口仍然爽口, 口感一流, 少少韧嘅感觉都冇, 正; 而猪润亦几大件下, 入口松软, 又唔老又唔鞋, 掂呀!然后师傅再试下只咸肉糭, 咸肉糭嘅体积比预其中细, 而糯米同绿豆份量啱啱好, 食起上黎觉得好松软, 有”化”呢个感觉, 而蛋黄都几靓,
然后师傅再试下只咸肉糭, 咸肉糭嘅体积比预其中细, 而糯米同绿豆份量啱啱好, 食起上黎觉得好松软, 有”化”呢个感觉, 而蛋黄都几靓, 唔会太干身, 加上肥猪肉嘅份量不多不少, 能够带出糭嘅香味, 系好好味! 食晒成只糭后, 师傅又再将粥回到口里, 而猪腰同猪润一直放喺粥里, 并冇夹出黎, 该知道猪腰同猪润最怕就系灼得太耐, 浸得太久, 但呢度嘅猪腰同猪润依然冇变, 冇老冇韧, 食到最后口感依然一流!
总括而言食物质素真系好掂, 昨日师傅先话好难揾到间好味而干净嘅粥店, 而今日就比师傅揾到, 呢个世界真系妙不可言! 服务态度友善, 环境尚可, 冷气开放; 价钱唔平, 猪腰猪润粥卖三十八, 咸肉糭就十五蚊只, 但如果有咁嘅质素, 师傅觉得都抵食, 一定好过附近𠮶间李景多多声!
食到一半开始多人, 咁啱又有一位单身靓女坐于师傅对面, 难得有美相伴, 胃口相对大增; 果然店舖名字同食物质素绝对成正比, 靠得住果然靠得住, 如果下次又有靓女相伴, 就一定会仲靠得住, 而笑脸又点走得甩!