2014-12-27 1432 浏览
是晚丈夫好有兴致想要去「食餐好少少嘅」,就提议不如去九龙城行吓睇吓有咩好食。嫁狗随狗嘅我当然无意见啦。行左几间之后锁定目标,就 Chicken n Egg啦!一来价钱看来尚算合理,二来选择食材有要求(澳洲入口无激素走地鸡,啱晒大肚婆。),三来装修环境不俗,俩口子喺度渡过最后一个二人世界嘅 Boxing Day,应该会相当美满。入到去侍应安排我哋坐最入面嘅二人枱,可能因为天气冻,我又怕冻,坐落个位之后,枱下面一直有D凉风吹过,所以我一直都觉得冻。(已经著长裤架喇。)唔够贴心嘅地方系,佢供应嘅水都系冻嘅。(当然,尼D因人而异,丈夫系唔介意饮冻水嘅。)我知自己怕冻,所以有带私家热水。不过,我相信我提出要求嘅话,佢哋系会有热水供应嘅。跟住就睇吓 Menu,谂吓叫咩食喇。其实佢个餐单都已经 set 好晒,有前菜(自家制面包/沙律),主菜(鸡/意粉),饮品(果汁)同埋甜品。就只系睇下叫咩口味。最后我哋叫左个烧南瓜沙律,孜然烟肉烧鸡,蘑菇长通粉同埋一枝红酒。最先嚟到嘅系自家制面包。外脆内软,温温热热,淡淡嘅面包香,加上溶得啱啱好嘅牛油,合格。如果有汤一齐食就仲好,不过汤要另外叫,但我哋都唔太喜欢喺餐
最先嚟到嘅系自家制面包。外脆内软,温温热热,淡淡嘅面包香,加上溶得啱啱好嘅牛油,合格。如果有汤一齐食就仲好,不过汤要另外叫,但我哋都唔太喜欢喺餐厅饮汤,所以无叫到。
烧南瓜沙律
跟住就系烧南瓜沙律。有我最喜欢嘅火箭菜!好开心!南瓜无渣,好香。沙律油同醋味夹得几好,系一个好味嘅南瓜沙律,唯一缺点就系冻左少少。
蘑菇长通粉
之后就系蘑菇长通粉。因为我唔喜欢 Cream Source,所以尼个长通粉我食左好少,太滞胃了。我唔食 Cream Source,牛,又唔食得咖哩,虾,蟹(住),其实佢个意粉 Menu 对我嚟讲真系无咩好拣… 不过,尼个长通粉丈夫相当满意,Cream Source够香,D通粉煮得够硬身,蘑菇味香得嚟唔会好重口味,只系食嘅时候觉得太淡口了,我食嘢好淡口都觉得佢唔够咸,加左盐同胡椒粉就好味了。
孜然烟肉烧鸡
到主菜上场了。因为叫嘅时候侍应只系话有咖哩同 Bacon 味可以拣,但无讲原来系孜然烟肉味,嚟到闻到味先知系孜然烟肉。因为丈夫唔喜欢孜然味,所以有少少失望。唔计系孜然味的话(我个人无咩所谓,唔特别喜欢又唔特别讨厌孜然。),其实个烧鸡都相当唔错,肉质的确同平时食开嘅唔同,硬身少少,咬口多少少,有肉香。个皮烧得烟烟韧韧。但论滑度的话,同平时食嘅蒸鸡比,尼只烧鸡算鞋口,不过唔同做法,无得咁比较,只系想讲个口感嘅分别。如果对比平时食嘅吊烧鸡的话,佢会比吊烧鸡再鞋口D,可能因为系走地鸡﹖所以其实系肉嘅质感唔同而已。
澳洲Shiraz
红酒我无饮到,不过丈夫睇嚟饮得几高兴,应该都唔会太差。而且 Match 番D食物,红酒都系澳洲嘢。而澳洲红酒入面,Shiraz都系丈夫喜欢嘅口味。
Overall嚟讲尼一餐相当唔错,唔计枝红酒的话盛惠港元三百零蚊,都算抵食。而酒嘅价钱呢…几乎系尼餐嘅一半丫…
不过喜欢饮酒嘅人,食美味嘅食物嘅时候点可以无美酒相伴呢﹖对喜欢杯中物嘅人嚟讲,有美食无美酒都系无左一半。
当然,如果酒配得好嘅话,贵少少都值嘅。但配酒配得好嘅餐厅真系唔多。尼次我唔饮得酒,所以无得评论佢配得好唔好,但丈夫系配酒尼方面都无特别赞赏,应该都系一般。
不过点都好,尼餐我哋系相当满意嘅。
最后应该食个甜品做总结,但系因为谂住去买半熟蛋糕返屋企叹,所以就无喺度食甜品了。不过最后都系食左另一样嘢,想知我哋食左咩,就要睇我其他post喇。
2014-12-26
庆祝纪念