2024-01-27
今日约左朋友去食小店呢间以「慢」活为题嘅石烧店 - 石一烧(九龙城)店内装修简约舒服好有日本小店feel , 楼底又高在香港真系少有, 空间感好大. 枱距都好阔, 好舒适不会有香港一贯餐厅嘅紧迫嘅感觉. 我地拣咗极上和牛盛会2人前($698):-前菜沙律 - 新鲜可口 前菜(三品)- 开胃前菜 樱花虾味噌汤 x 2 - 比较特别用心制作, 里面啲鲜嫩嘅樱花虾,饮落味道多了一层鲜味. 日本九州A4 和牛上前腿肉 - 我个人特别喜好A4 和牛上前腿- 油脂未去到A5 这么多, 不会太腻. 澳洲和牛封门柳 - 相对起来 , 封门柳肉味比较重. 日本九州A4和牛三角胸 - 上菜时, 店员都会特别提示我哋由淡至油脂重味,油脂味重,口感上蛮滑嫩. 整体牛肉系高质 ! 2人前- 包了一碗日式乌冬, 一碗饭. 乌冬, 白饭都系配高质和牛完美配搭. 不需再多花巧野. 入门口时见有个招牌 : 挑战啤酒大奖:只要在系限定时间内7秒(男士)/ 9秒(女士)饮完一杯350ml啤酒,免费请饮呢杯啤酒有三款啤酒拣ORION生啤(冲绳)ORION黑啤(冲绳)七宝札幌啤酒(北海道)如果有饮得又喜欢酒嘅
呢间以「慢」活为题嘅石烧店 - 石一烧(九龙城)
枱距都好阔, 好舒适不会有香港一贯餐厅嘅紧迫嘅感觉.
我地拣咗极上和牛盛会2人前($698):-
前菜沙律 - 新鲜可口
前菜(三品)- 开胃前菜
澳洲和牛封门柳 - 相对起来 , 封门柳肉味比较重.
日本九州A4和牛三角胸 -
2人前- 包了一碗日式乌冬, 一碗饭.
乌冬, 白饭都系配高质和牛完美配搭. 不需再多花巧野.
入门口时见有个招牌 : 挑战啤酒大奖:
有三款啤酒拣
ORION生啤(冲绳)
ORION黑啤(冲绳)
七宝札幌啤酒(北海道)
如果有饮得又喜欢酒嘅朋友仔,可以挑战一下!
我不才, 都试左一次, 刚刚7秒成功挑战,可免费但很饱!店员话有人可以3秒完成 太厉害 .
吃完主食后
还有特别的普洱咖啡 热饮,可帮助去除油腻感, 普洱香醇咖啡香气.
仲有DIY 抹茶豆腐雪糕
香滑嘅雪糕,再配配上可以自己调制嘅抹茶酱,又有得玩又有高质野食, 真不错.
店家真系好有心思! 好正 !