2007-11-11
Nov 10, 07 lunch 2人来, 比咗3个选择友人,佢拣咗呢间,于是叫咗 :1)set lunch(3 courses)i)soup –summer sweet corn chowder-似喺新鲜嘅粟米粒+蟹肉+芝士+菜粒+小小橄榄油+小小黑椒碎-伴以1片蒜蓉包,脆,唔太重蒜蓉味,反而喜欢咁样唔会抢咗个汤个镜-味道清淡自然,质感唔thick-唔讲得上好好,但都合格ii)pizza of the day –mixed mushroom-哗,都几大个,而且在影紧相𠮶时,就已经闻到好菇喇,于是我就爽手d影-个饼喺薄底,my favorite,入口好热,亦好浓菇味,d菇下面𠮶层芝士,都唔会孤寒,good呀-之前在ifc via xxxxxxxxx食过的pizza真喺要借开-其实个pizza料还有另外2款,好似喺potato & cheese同mozzarella cheeseiii)dessert –flourless chocolate cake w/ coco powder-友人交咗个波比我,因佢只食几啖,其余要我包底(质素好𠮶d,我先包到咋㖞,唔好𠮶d,我只能尽自己𠮶part责
1)set lunch(3 courses)
-味道清淡自然,质感唔thick
-唔讲得上好好,但都合格
-友人交咗个波比我,因佢只食几啖,其余要我包底(质素好𠮶d,我先包到咋㖞,唔好𠮶d,我只能尽自己𠮶part责任,extra𠮶d就…………)
-选咗朱古力蛋糕,另外还有pumpkin tart, ricotta cheese+syrup, flan
-其实我只只都想食,因问过全部都喺自己做..........咁先有诚意架ma
-个whipped cream听到佢喺即打出嚟ge
-个cake切落去就feel到实咗小小,但入口真喺好似1啖啖食紧dark朱古力咁架,如果个质感可以软番些少就perfect喇
2)mini burgers
-呢个听闻喺间shop嘅signature之作,所以set lunch无,都要散叫
-本来有2个味(羊肉+牛仔肉各1),但我哋拣晒羊肉
-个肉好juicy,不过唔多够”so”,而且个包好似普通咗d
-伴菜有radicchio(如果无错嘅话)+炸面条,个菜好新鲜,个炸物就好脆口
-都唔错
3)fresh mint tea x 2
-waitress因解说个set唔包饮品,故介绍比我地
-其实我对薄荷味麻麻,但听到用fresh mint+honey,立即好有兴趣试吓
-个壶放咗好多薄荷叶,好青绿,幸好唔太浓薄荷味
-估唔到倒咗1杯后,佢地会同你refill番d热水落个壶度,咁就几抵饮㖞
-除咗个汤无唛个人之处外,其余咁多道菜,都好味,卖相亦交足功课,真喺色香味俱全呀
-个餐厅以前喺间米舖,故店内保留咗1条梯同店外d墙身作装饰,好有风格
-最impress我喺2个侍应个service,真喺好细心,见到你有小小唔方便(eg只喺伸长只手去分菜),就即刻走过来帮手将只碟调埋嚟; 落order时,我通常都问清楚先叫,个waitress都全部解答到(eg担心个朱古力蛋糕喺sacher𠮶款,佢直头拎埋嚟比我睇咗先),攞足100分,2个笑容好够
-其实呢间店有间sister舖(tribute)在elgin street,但以上次好耐以前帮衬嘅经验,比较喜欢呢间young line版(ie 平d)多d
-间餐厅几细,呈长条形,布置好清雅,好光猛,又插咗1盆大鲜花