2022-10-25
上星期同最钟意食omakase嘅友人庆祝生日,千挑万选后拣咗开业半年嘅舍🍣 -🥢木 Ki $1380-.前菜3点师傅以精致嘅八边形碟上晒三道前菜,包括白芦笋配蛋黄鱼松、蕃茄果冻同水云醋,全部都酸酸甜甜好开胃🍅.温泉蛋鸡蛋以65度水煮十分钟制成,蛋黄流心冰凉,洒上柚子碎非常清爽🍳.季节刺身5款刺身分别有日本兵库县嘅石蚝、𫚕鱼腩、北海道粒贝、䲠鱼同秋刀鱼,肥美嘅生蚝同辣椒萝卜蓉柚子酸汁完美结合,鲜味同时充满层次!另一重点必定系盛产于秋天嘅秋刀鱼,个种独有嘅秋刀鱼油脂香令人回味无穷🍂.寿司5贯寿司包括北海道活带子、金目鲷、青森大畑野生大拖罗、北海道高桥马粪海胆同黑鯥鱼,想讲呢个海胆系bellofood近期食过最好味嘅海胆!冇落任何防腐剂嘅海胆清甜冰凉,真系超级高质🤤 而黑鯥鱼系我第一次食,带有浓郁油香~.料理1品师傅为我地安排咗天妇罗料理,天妇罗炸浆薄脆,香口同时保留到食物嘅原味,熟食师傅手艺真系相当了得!目光鱼鱼肉白净嫩滑,南瓜外脆内粉甜,点上以樱花虾同木鱼花制成嘅汁,好味!.卷物师傅将吞拿鱼、紫苏叶、芝麻等材料制成拖罗蓉小卷,爽口得黎味道层次丰富🌿-.汤 鱼汤浓郁鱼香味,加上洋葱、甘笋、
🥢木 Ki $1380
.前菜3点
.温泉蛋
.季节刺身5款
.寿司5贯
.料理1品
.卷物
.汤
鱼汤浓郁鱼香味,加上洋葱、甘笋、大葱等蔬菜熬煮而成,鲜甜十足🐟
.甜品
最后就到甜品环节!烟韧嘅黄豆粉蕨饼配上十胜红豆同黑糖浆 ,女仔一定钟意☺️ 必须一赞餐厅可以安排tailor made绘于生日碟上嘅图案,友人见到个Kuromi图案超开心,happy🥳
顺道一提,见到佢地出咗个期间限定lunch,omakase都只系$380🤩 真心可以一战!