2023-12-10 726 浏览
周六放假,朋友请我去南华体育会里面嘅中餐厅(南华阁中餐厅)食饭,原来我朋友预订咗D佢想食的食物,我朋友讲原来这间餐厅是可以预订菜式的,好像私房菜一样,一开始先来一个冰镇芥末新鲜冻墨鱼,🦑🦑鲜味,再来食咗一个叫(乳香一口骨),超好食原来这个菜式,我朋友是预早两天预订的,餐厅方面预早预留新鲜嘅五花篮排骨,不落其他调味料,只是用南乳腌制数小时,出来的,入口松化有够肉汁,真的出边食唔到,因为出边一般都是用雪藏排骨,🦀🦀我朋友有订咗一只大膏蟹,用荷叶蒸膏蟹糯米饭好鲜味,膏蟹多膏而且啖啖肉,我朋友好钟意食海鲜,所以今次又请我食好大只嘅赖尿虾,原来赖尿虾除了用椒盐的做法,清蒸我都系第一次食,原来清蒸系非常鲜甜的,原汁原味,跟住食咗一个虾多士,呢个下多士外脆内软,不错👍👍

乳香一口骨
怀旧虾多士