餐厅: 金記冰室 (Two Harbour Square)
资讯:

2020-05-19 2280 浏览
妈妈呢排为咗啲家事,忙到氹氹转😅 为咗唔好要佢咁辛苦,我哋呢排多数都会出街食晚饭、或者买外卖。呢日 #小秘书 约咗朋友喺 #观塘海滨公园 影相,不过因为天气嘅关系,我哋只好喺附近嘅空场行吓、避雨👉🏻👈🏻 估唔到呢区发展得咁快,本来嘅工厂区,而家已经变成大公司嘅集中地。要配合咁多人口,附近亦都开咗好多各式各样嘅餐厅,连妈妈至爱嘅 #金记冰室 亦成为一份子。既然顺路,我就顺手买啲嘢食返去同屋企人分享。位于 Two Harbour Square 嘅分店,装修明显地同其他嘅有啲唔一样,冇咗怀旧嘅感觉,反而多一种新派嘅气息。打开餐牌唔使谂, 当然第一个就系要 #咖哩 啦,不过今次我冇要 #牛腩,改咗要 #咖喱鸡扒意粉,另外加咗个 #梅菜扣肉、#鲜牛肉汤米粉。等我大概10分钟,终于搞掂、可以返屋企。经过40分钟嘅步行+车程,食物仲系暖暖地😉 我先将 #汤底 放入 #牛肉米粉,配埋师傅帮我哋预备嘅香菜,汤味特别浓郁,牛肉唔会鞋烚烚,而 #汤米粉 亦好幼滑😋 至于个梅菜扣肉对我来讲就肥咗少少,不过爸爸就钟意到不得了,梅菜同酱汁调味得啱啱好,因为咁... 我居然食咗成碗白饭落肚🤨 至于个 #咖喱鸡扒意

位于 Two Harbour Square 嘅分店,装修明显地同其他嘅有啲唔一样,冇咗怀旧嘅感觉,反而多一种新派嘅气息。打开餐牌唔使谂, 当然第一个就系要 #咖哩 啦,不过今次我冇要 #牛腩,改咗要 #咖喱鸡扒意粉,另外加咗个 #梅菜扣肉、#鲜牛肉汤米粉。等我大概10分钟,终于搞掂、可以返屋企。经过40分钟嘅步行+车程,食物仲系暖暖地😉 我先将 #汤底 放入 #牛肉米粉,配埋师傅帮我哋预备嘅香菜,汤味特别浓郁,牛肉唔会鞋烚烚,而 #汤米粉 亦好幼滑😋 至于个梅菜扣肉对我来讲就肥咗少少,不过爸爸就钟意到不得了,梅菜同酱汁调味得啱啱好,因为咁... 我居然食咗成碗白饭落肚🤨 至于个 #咖喱鸡扒意粉 都唔错,#意粉捞埋 #咖喱汁 入口,零舍醒胃, 连平时细食嘅妈妈,都对呢餐赞口不绝呀🤪

只系使百几蚊就可以令到大家舒舒服服食一餐,唔使烦、唔使买、又唔使煮.... #外卖服务 正系为我呢啲 #为食嘅大懒人 而设㗎😋
2020-05-19
外卖自取