2014-10-14
朋友曾经推荐金田家拉面店,寻日去开铜锣湾,一于就去试试~其实金田家呢个名我之前都略有所闻,佢所做既系「博多拉面」,2011及2012年北九州拉面节佢地系得奖名店,被选为人气No.1。加上听讲由日本师父派过来主理,所以我都满有期望!去到餐厅,装潢布置几有特色,充满日本风,犹如去左日本当地既拉面店禁。由于是平日,去到的时候人不多,可即刻入坐。同其他日本出名既拉面专门店差唔多,拉面款色从来系「贵精不贵多」,只有三款拉面,但就有唔同变化可以选择,包括面的软硬度、葱既分量、加其他配菜等。我拣选了至尊叉烧拉面,软硬度就拣左「硬」,葱量「正常」等左3分钟,拉面就到。一片片薄薄既叉烧围著铺放碗既边,汤既香味已经噗埋个鼻到,令我真系急不及待食第一啖!先试试面条,系典型「博多风拉面」,这个「硬」的硬度对我黎讲啱啱好,有嚼口,而且面条几幼,挂汤力强,汤同面合埋一齐,令人一尝难忘。再尝下个汤底,汤呈奶白色,浓度适中,猪骨汤味好重,质感好似牛乳同忌廉既合体,香滑无比,但唔油腻。试埋叉烧和配菜。薄薄既叉烧,几大块,有一种独特的咸香,吃起来烟烟韧韧。而配菜爽口弹牙,溏心蛋单,蛋黄呈半流心状,蛋香浓郁,甜甜地,真系可
等左3分钟,拉面就到。一片片薄薄既叉烧围著铺放碗既边,汤既香味已经噗埋个鼻到,令我真系急不及待食第一啖! 先试试面条,系典型「博多风拉面」,这个「硬」的硬度对我黎讲啱啱好,有嚼口,而且面条几幼,挂汤力强,汤同面合埋一齐,令人一尝难忘。
试埋叉烧和配菜。薄薄既叉烧,几大块,有一种独特的咸香,吃起来烟烟韧韧。而配菜爽口弹牙,溏心蛋单,蛋黄呈半流心状,蛋香浓郁,甜甜地,真系可以食上瘾。
简简单单既一碗拉面,无好似海鲜呢D名贵食材,原来用心去做同配搭,都可以成为极品,系一试难忘既极大。以后去开铜锣湾,都要食金田家﹗