2016-05-10 212 浏览
一间喺港岛区高质素既日本料理, 同我去过喺日本既居酒屋一样 有长枱坐位亦有对住寿司师傅既坐位 可清楚见到师傅制作食物 .先同朋友每人点一枝日本出名既手工啤酒美濑之雪先 , 一枝white 一枝brown,White 68 蚊好香果味得黎饮落清新怡人 , 饮落酸酸甜甜 十分适合餐前饮Browm 68 蚊比较浓既麦香味 , 口感甘而不苦 好适合用餐中途配搭菜式食日本料理当然唔少得刺身刺身并盘制作精美 酸姜都制成蝴蝶形状肥吞拿鱼toro 刺身 236 蚊 两片好靓既toro厚切肉, toto肉质新鲜 脂肪比例高而平均 一咬落去toro既油渗满住整个口腔 令人唔想吞落肚 想咬到冇鱼油为止油甘鱼刺身 两块80 蚊油甘鱼 有佢独特既味好难形容 我只能说新鲜 脂肪比例冇toro甘高 但估计都有50% 食落去除左鱼油既肥味外 因为师傅切左好多小切口 令刺身增加口感 yummy !池鱼碎切 240 蚊本身池鱼鱼腥味比较浓 而且充满口感滑山山既皮 , 唔系个个钟意, 但将佢做成他他 唔系100%生 , 再加上姜蓉 有另一种风味, 姜蓉酸酸既味道中和左鱼腥味但又冇盖左池鱼本身既鱼味, 又可以令到多d人接受到
White 68 蚊
好香果味得黎饮落清新怡人 , 饮落酸酸甜甜 十分适合餐前饮
Browm 68 蚊
比较浓既麦香味 , 口感甘而不苦 好适合用餐中途配搭菜式
食日本料理当然唔少得
刺身
刺身并盘制作精美 酸姜都制成蝴蝶形状
肥吞拿鱼toro 刺身 236 蚊 两片
油甘鱼刺身 两块80 蚊
池鱼碎切 240 蚊
本身池鱼鱼腥味比较浓 而且充满口感滑山山既皮 , 唔系个个钟意, 但将佢做成他他 唔系100%生 , 再加上姜蓉 有另一种风味, 姜蓉酸酸既味道中和左鱼腥味但又冇盖左池鱼本身既鱼味, 又可以令到多d人接受到 正!
一 . 生菜胡麻包三文鱼寿司
将新鲜既三文鱼寿司涂上胡麻酱 再将成旧用新鲜生菜包住, 就好似食紧越南既菜包肉甘, 只系换转寿司 , 三文鱼寿司够新鲜软滑 配以手扼得十分好既日本软饭 再加上味度十分浓既麻酱 若就甘食一定偏浓, 但当包左清新既生菜后 即时和番整味菜式既浓度,配合得宜 , 值得一试!
360 蚊 有3 样野
二, 88拖罗金蛋
将蛋整熟整开一半 将半只蛋炸到出面金黄色 然后上面配以toro既他他, toro既他他比较粉状 好似有少少薯仔既蓉连埋一齐 下面只金蛋炸得十分香脆 将两样野一齐食 脆蛋加粉状质感既他他 另有一番风味
三, 松叶蟹黄金烧
喺蟹盖上面加以松叶蟹肉 洋葱 三色椒 粟米 蛋皇一齐酿入去, 成个拎去焗 口感有配菜既青同菜汁 又有蛋皇同蟹肉既 鲜味 , 口感复杂 再将佢放喺米香味高又劲脆薄既米通上面 好好味!
烧猪大肠 38蚊
猪大肠 圆周好阔, 个皮烧得劲脆 而且超薄 大慨得1mm厚 而入面既肥膏烧得好林同出面𠮶层脆皮形成强列既对比, 我第一次食甘好味既中肠 正!
明太子酱烧鱿鱼 45蚊
鱿鱼酱烧新鲜 弹牙烟韧 加上明太子 明太子既份量恰到好处 若太多会盖过鱿鱼鲜味, 太少又唔够味!
和牛串烧120 蚊,
劲JUICY , 牛肉烧到4, 5 成熟, 咬落去和牛既肉汁咇哂出黎, 正.!
和牛炒饭
将烧既和牛切成好碎粒 连埋菇 洋葱 萝白既配菜 , 切粒黎炒饭 和牛既油渗哂落去饭入面 再加上 用石头锅器皿 保持揾度 ,yummy
食店 食材用心预备 十分新鲜 而且食物制作精美 将唔同食材配合得宜 , 感受到制作用心 值得去试
2016-05-06