2024-08-29
今日同朋友去食omakase,拣左个$980套餐🤤第一次食以为会有拘谨既感觉,原来都几多互动,师傅都好风趣好健谈🤭先付3点:冰头渍 鲑の氷头かほり渍 🐟将三文鱼头部软骨切成薄片再用醋腌渍,可以令软骨更软化容易咀嚼,冻冻地酸酸地好开胃😋甘鲷明太子天妇罗🐟甘鲷即系马头鱼,用紫菜包裹住再炸,外表香脆内里软滑,底下明太子令甘鲷味道更鲜味香浓🤤沢蟹 沢がに🦀蟹仔细细好鬼得意,炸到脆卜卜,一啖可以食晒成只蟹🤭刺身:深海池鱼 缟鯵(シマアジ)🐟池鱼系白身鱼,虽然味道系较淡,但主打一个弹牙爽甜😋春子鲷 カスゴ🐟鲷鱼既幼鱼,系江户前最受欢迎既刺身寿司之一贵为「亮皮鱼三尊」之一,以醋作调料,带出春子鲷独特味道🤤水八爪鱼 水タコ🐙触须以麻油岩盐作调味,师傅先将触须𠝹花,口感非常弹牙唔靭,愈咬愈甜😋吸盘更加清爽有弹性🤩鲭鱼 サバ🐟师傅先轻微烧一烧鱼皮,面头再舖上一片白昆布,质感会比池鱼厚实一点点,味道亦较浓😋寿司:中拖 中トロ🍣中拖罗一如以往地好食,油脂虽然不及大拖罗丰富,但胜在不会有油腻感👍🏻筋既部分师傅亦处理得好好😋北海道银鳕鱼 ギンダラ🍣银鳕鱼生长系北海道,寒冷地方油脂自然较丰富,用火枪灸烧令部油腻逼出
先付3点:
冰头渍 鲑の氷头かほり渍 🐟
甘鲷明太子天妇罗🐟
沢蟹 沢がに🦀
蟹仔细细好鬼得意,炸到脆卜卜,一啖可以食晒成只蟹🤭
刺身:
深海池鱼 缟鯵(シマアジ)🐟
池鱼系白身鱼,虽然味道系较淡,但主打一个弹牙爽甜😋
春子鲷 カスゴ🐟
水八爪鱼 水タコ🐙
鲭鱼 サバ🐟
寿司:
中拖 中トロ🍣
北海道银鳕鱼 ギンダラ🍣
银鳕鱼生长系北海道,寒冷地方油脂自然较丰富,用火枪灸烧令部油腻逼出,肉质细嫩入口即溶🤤再配上三升渍更加画龙点睛👀
马粪海胆 うに🍣
海胆更加唔洗多讲🤤软滑鲜甜,放入口中未来得及细细品尝,已经滑入喉咙🙈留下余韵系口腔中打转🥰
熟食:
海胆忌廉汁帆立贝🥢
师傅话作地帆立贝系用新鲜帆立贝而并非急冻货,怪不得食落口感爽弹,仍可以食到一丝丝既口感😋
鳗鱼天妇罗🥢
鳗鱼以紫菜包裹再炸,保留鳗鱼软滑口感唔干,外面紫菜炸过够脆炸浆又够薄,一啖食到两种食材两种口感🤤
盐烧安格斯封门柳🐃
估唔到食omakase都可以食到我爱既牛牛😋封门柳部位多筋,但亦处理得好好,肉味香浓有咬口🤤
虾汤稻庭乌冬🍜
一打开盖就闻到浓浓虾味,一睇汤既色水就知冇揸流🤭乌冬挂满虾汤令人想一食再食😋
自家制抹茶牛奶奶冻🍵
好欣赏幼冻都系店内自家制,抹茶酱够甘味香浓,奶冻亦一样奶味浓郁,为今餐画上完美句号🥰
🤑 人均消费:~$1000
🤩 推荐指数:9 / 10
📍 餐厅资料:卓鮨 (湾仔)
湾仔厦门街1号广泰楼地下C2A号舖
喜欢我的食评请Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie
#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去处 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #湾仔美食 #厦门街 #omakase #おまかせ #寿司 #卓鮨