2018-09-10 69 浏览
当日喺大角咀附近整电脑, 知道附近好多好食又平嘅餐厅, 谂住系openrice揾下有咩好食推介, 就揾到金船长餐厅.我朋友话佢有听过呢间餐厅, 几年前成日话几出名, 经常话要特地去食,但系佢都冇试过, 于是我哋就借呢个机会一齐去食.餐厅装修有啲似港式西餐厅, 系用啲胶皮枱布, 有D痴立立. 灯光暗暗, 一入门口就望住厨房, 厨房系好光猛而且厨柜都系铁色, 冇门冇布遮住, 感觉有啲唔夹.前菜叫咗黑松露菌及牛肝菌配野菌忌廉汁意大利云吞, 有惊喜! 个忌廉汁几好味, 食得出奶香, 调味好到位, 云吞里面有肉碎, 云吞火侯煮得岩岩好, 够弹牙, 加埋一齐好好味! 另外点左个店长推介黑松露马卡斯芝士夹心薄饼, 卖相好得意, 外面少少脆里面软软地, 有d似食紧酿左芝士黑松露既烘面包咁, 食倒淡淡既芝士味, 可是黑松露味唔系几食倒, 薄饼上面有类似面包糠/芝士粉, 增加左成个薄饼既脆度, 呢个菜式系一个几特别既配搭, 我觉得如果芝士同黑松露味再浓d就更好! 另外叫左炸软壳蟹南瓜意大利饭, 意大利饭煮得几好, 林林地又有d咬口, 系我喜欢既口感, 好有南瓜甜, 可惜咸味唔太够. 不知为何个软壳蟹有d冻
前菜叫咗黑松露菌及牛肝菌配野菌忌廉汁意大利云吞, 有惊喜! 个忌廉汁几好味, 食得出奶香, 调味好到位, 云吞里面有肉碎, 云吞火侯煮得岩岩好, 够弹牙, 加埋一齐好好味! 另外点左个店长推介黑松露马卡斯芝士夹心薄饼, 卖相好得意, 外面少少脆里面软软地, 有d似食紧酿左芝士黑松露既烘面包咁, 食倒淡淡既芝士味, 可是黑松露味唔系几食倒, 薄饼上面有类似面包糠/芝士粉, 增加左成个薄饼既脆度, 呢个菜式系一个几特别既配搭, 我觉得如果芝士同黑松露味再浓d就更好! 另外叫左炸软壳蟹南瓜意大利饭, 意大利饭煮得几好, 林林地又有d咬口, 系我喜欢既口感, 好有南瓜甜, 可惜咸味唔太够. 不知为何个软壳蟹有d冻同腥, 唔似新鲜炸起, 而且饭量几多, 相对之下软壳蟹太少, 结果我地食净晒d饭, 可惜.
我觉得餐厅服务几好, 可能同装修有反差挂, 服务员都好有礼貌, 而且斟水收碟都好快, 值得一赞!
呢度其实好适合大伙儿黎食,因为价钱唔贵, 而且份量好大, 选择又多. 可惜我今次只有两个人黎食, 想试佢出名既菜式同甜品都冇机会. 虽然今次食既野唔系特别好食, 但佢有好多菜式我有兴趣想试, 经过既话会再黎食.
黑松露菌及牛肝菌配野菌忌廉汁意大利云吞
黑松露马卡斯芝士夹心薄饼