2021-09-19 42 浏览
今日外卖帮衬了一间系湾仔的寿司店,店内有好多新鲜嘅卷物,全部系即叫即包,似寿司版本嘅subway,可以睇店员包材料及加酱汁。装修短简洁景明亮,红蓝颜色好鲜艳,感觉有啲似系纽约soho 食嘅日式外卖店。今日叫咗crunch 手卷,外层有山葵及黑芝麻酱,顶有啲脆脆嘅樱花虾及天妇罗碎,内层有蛋,沙津菜,芦笋及三文鱼,咬落香脆,口感丰富,酱汁味道浓香,带点生葵辣味,各种食材混合,又几配搭。另外叫了C dragon 卷,内层有鳗鱼,紫菜及饭,外层有啲鳗鱼汁,橙及绿色的蟹籽,颜色非常之吸引及鲜艳,味道似平常嘅鳗鱼手卷,不过口感多咗一个层次,尤其是外层的天妇罗碎,很苏脆,感觉特别,加埋啲沙律酱,味道又几夹。食日本寿司其实自己都几钟意加洲卷,觉得口感特别,几钟意甜甜的沙律酱,你话系咪正宗日式又唔算,有啲似今日呢间店,唔系全日式,不过味道几清新,又几西式!