2021-05-10 2315 浏览
荃湾西开左一间话系某名气BURGER店既分支,以平民价钱食到高质汉堡,本身都好想试,奈何佢只限外卖……..😫当日烈日当空、气温高达32度既中午,我真系无办法企系条街度食😖,又唔想买完拎番屋企食淋薯条,只好等秋冬先试。想食BURGER既我,结果去左附近一间餐厅,因为有印象之前见过呢间小店既BURGER都几吸引。当日LUNCH MENU 无汉堡,所以要另外点,包薯条同沙律菜,只系无餐饮同餐汤。小店应该系小家庭式经营,只有一对男女负责哂厨房同楼面,等食物既时间相对较长,当日我等左半个钟,系于假既情况下半个钟可以接受。沙律菜好新鲜爽脆,配埋个甜甜地既醋汁,好味。烧烤风味牛肉汉堡 $76除左厚汉堡扒外,仲有蕃茄、两块车打芝士、酸青瓜,最特别系有两个炸洋葱圈!!😲炸洋葱圈好大旧,外脆内软!! 餐厅用紫洋葱,不过差左D甜味。面包系我中意既芝麻包,而且芝麻分量相当多🤤。底面面包都烘得好脆,望落有好多空孔,应该几松软,可惜烘过龙,变成多士口感,个人觉得汉堡既面包应该要外脆入软先好味🤔。睇相都知道汉堡扒SIZE未够大,覆盖唔到全个包,其实唔系因为扒太细,而系因为面包太大,所以造成呢个错觉姐😆。汉堡扒好厚,

沙律菜好新鲜爽脆,配埋个甜甜地既醋汁,好味。

烧烤风味牛肉汉堡 $76
烧烤风味牛肉汉堡

睇相都知道汉堡扒SIZE未够大,覆盖唔到全个包,其实唔系因为扒太细,而系因为面包太大,所以造成呢个错觉姐😆。汉堡扒好厚,有近吋半厚,估计大口仔都未必可以一啖咬哂咁多层!!😏 汉堡扒内有洋葱粒,黑椒调味,口感偏干偏实😐。

估唔到餐厅唔系用普通薯条,而系用薯圈!! 😲某快餐店要加钱先肯换,仲要换到好少量,呢度唔驶加钱就食到,有惊喜!! 不过店家可能太忙?! 薯圈炸到有D过火,内外都好硬,而且好油。😟

蜜糖芥末吉猪汉堡 $78
蜜糖芥末吉猪汉堡

蜜糖芥末吉猪汉堡

朋友既BURGER比我果个更大,而且仲大过佢手掌添,大胃王既佢食完表示好饱!! 🤣吉列猪扒大块过面包,卖相唔差,不过见到友人要用点力扯块猪扒,我估猪扒应该带点韧度,友人表示味道唔差,但如果换上鸡扒会更好。

整体味道同我相像有落差,上枱果阵卖相真系好靓,份量亦算多,但需改善既地方有唔少。本身友人落柯打果阵话要走青瓜,可能隔太长时间,职员已经唔记得左,结果无走到。不过,男职员细心、有礼貌、有热诚都值得一赞。
2021-05-09