2015-07-14 1569 浏览
无谂过系一个唔起眼既地方,有间甘特色既拉面店。我叫左一碗鱼介猪骨拉面,佢地既汤底水准好高,有好重既骨胶原质感,味浓而富层次,以一个普通人如我,都知道汤头用左好多唔同种类既材料混和而成,就算未将碗内的鱼介粉捞混,都食到汤内既鱼味,值得一提系佢地配料之一既笋,都系预先经胡椒腌制过,所以零舍惹味,而佢地既叉烧,都系选取偏瘦部分,所以食呢碗面黎讲,一d都唔觉油腻,而美中不足既地方,就系面太硬,对喜欢有嚼头的人会系福音,但我面条一放入嘴,即时觉得系师傅搞错我张单,做错左碗硬拉面俾我,点知呢碗已经系按我既要求而做既软拉面,所以我食得好慢,因此,碗面由最初上枱时既温度,加上强冷气环境底下渐渐降温,汤一冻,汤会变得更咸,令整个食面过程变得未如开初时美好,而且配菜种类偏少,个人觉得如有少量芽菜和木耳会更好。总括来说,它是碗有灵魂的拉面,但同时,也是碗有性格既拉面。
无谂过系一个唔起眼既地方,有间甘特色既拉面店。
总括来说,它是碗有灵魂的拉面,但同时,也是碗有性格既拉面。
鱼介猪骨拉面