2021-01-14
今日系平日,比较少人入嚟马湾,周围行下影下相就够钟嚟食下午茶~上咗少少楼梯之后就会经过平台(?),呢到望去青马大桥都好靓,忍唔住影咗几张相先疫情关系封咗沙滩,所以呢个位影相系好好继续一直行就会到丰盛阁餐厅,今日除咗我地就得另一枱客,所以侍应都任我地拣位坐,近乎包场咁,好静好舒服一排都系窗口位,都可以望到青马大桥坐低冇耐侍应就会帮我地落嘢饮,冇记错嘅话得咖啡奶茶柠茶柠水橙汁,跟住再即刻收埋钱~好快就上饮品+水+餐具,再上埋下午茶,之后侍应就冇再行过嚟几好,我地就可以静静地hea下顶层同底层都系咸点,得中间𠮶层系甜点~底层嘅咸点唔错(由左至右:士多啤梨龙虾酥盒,香葱三文鱼卷,蟹肉鲜虾沙律挞),顶层嘅咸点就麻麻地(蜜糖南瓜忌廉芝士配开心果蓉,风干火腿配无花果)甜点都几好食(由左至右:鲜忌廉榛子泡芙,士多啤梨意大利芝士冻饼,马卡龙,盆覆子慕丝配黑朱古力球)初头都惊净系得个景靓,好彩下午茶都算系咁(如果换咗顶层咸点嘅话,成个感觉会好好多)不过我地都开心今日嚟咗马湾,真系好舒服,慢慢食,又冇乜人,侍应帮我地影嘅相仲好靓!
一排都系窗口位,都可以望到青马大桥
顶层同底层都系咸点,得中间𠮶层系甜点~