2020-11-09
我超钟意饮茶。饮惯晒屋企附近嘅茶楼,难得今日放假就上网睇下边度有好食嘅点心,想去远d嘅地方试下。住石门嘅朋友话佢附近有间点心专门店唔错,就一于试下!原本惊唔识去,点知原来就喺石门站对面,超方便!食点心重有汤饮?呢度原来有汤饮架!好似饮紧呀妈煲嘅汤,好有家嘅感觉。真系估唔到有汤饮,好surprise!最钟意佢呢度有汤饮。重点系呢度煲嘅汤全部都冇落味精!星期一至日日日都有两款汤比你拣,唔使自己煲就有得饮。土茯苓赤小豆薏米炖响螺汤汤底尝到海螺的鲜甜和药材的香味。海螺鲜甜有咬口。配以瘦肉同薏米煲,好多汤渣,好足料呀!因为无落味精,饮完唔会觉得口干,重觉得好舒服。凤爪排骨饭饭够干身,排骨嚿嚿都整得够熟,唔会红。饭嘅份量都好多,净系食个饭已经胞胞地。饭同凤爪排骨嘅比例都配合得啱啱好,唔会饭多过𩠌。鲜虾烧卖皇虾够新鲜,就算摊冻左先食都唔会觉得鯹。蚝汁蜜味叉烧包酱汁同包嘅比例调较得刚刚好,d蚝油唔会太多,令个包咸,反而试到甜甜嘅叉烧。包够松软。细细个去茶楼都好钟意食「咸菜胡椒猪肚汤」。但依家好少茶楼有得食,估唔到呢度有!即刻豪不犹疑咁叫左!汤底满是胡椒香和它散发出来的微辣,刺激味雷和食欲。饮到最尾会见
星期一至日日日都有两款汤比你拣,唔使自己煲就有得饮。
鲜虾烧卖皇虾够新鲜,就算摊冻左先食都唔会觉得鯹。
细细个去茶楼都好钟意食「咸菜胡椒猪肚汤」。但依家好少茶楼有得食,估唔到呢度有!即刻豪不犹疑咁叫左!汤底满是胡椒香和它散发出来的微辣,刺激味雷和食欲。饮到最尾会见到胡椒粒。猪肚唔会臭亦唔会太肥,好易咬。猪肚份量好多,配菜重有咸菜同埋枝竹。
除左有汤饮,呢度重有高质糖水!
秋天天气干燥,想饮d糖水补补水。
红枣百合莲子炖桃胶超滋润!
成个糖水唔会太甜,食得出所有甜味都系食材本物身嘅甜味,冇另外加糖 👍🏻。就咁睇个糖水就见到d食材填满晒成个糖水,d料多过d糖水,见唔到有空隙,超足料!个口忙住「食」多过「饮」d糖水!糖水有啖啖红枣香。红枣一早去左核,好细心呀。「食」完个糖水饱晒,好「满」足!