2023-11-14
好朋友准备去日本工作,临走前好想同佢食饭,就拣咗旺角 Amplifier,钟意佢地方大,卡位坐得舒服,好啱倾偈,今晚全部店员都好nice,佢地好young 好亲切,我 friend 赞我识得拣地方。不作他想,2人餐($988)慢慢食慢慢倾。🦪新鲜生蚝南非生蚝都几大只,creamy 而且爽脆,好新鲜嘅感觉,同平时法国或者爱尔兰个啲唔同,唔系海水味个种,呢款比较清甜。🍈🐖巴马火腿配蜜瓜大大块Parma Ham简直系刺激你嘅食欲,咸香味嘅火腿配番清甜嘅蜜瓜恰到好处,食到呢度个胃口全开。🍄香烤大啡菇酿蒜香牛油田螺离远已经闻到烤大啡菇嘅味道,上枱简直可以用浓郁香气嚟形容,每人有5-6粒田螺,真系好满足。🥘蟹肉龙虾浓汤蟹肉龙虾浓汤饮得出由真正龙虾熬煮,有高级餐厅水准,仲有少少蟹肉带黎不同口感。真正嘅龙虾浓汤,超水准!属于高级餐厅出品,而且蟹肉带嚟多层次嘅口感。🦞原只法式龙虾米多 (+$50)第一次食呢款法式焗龙虾,上网research 话系用芝士、辣椒粉同白酒做成酱汁,再靠鸡蛋增加浓厚口感,然后盖在龙虾上面焗,怪唔之得食落个味道咁丰富,以后可以介绍俾friend,充满特色又有新鲜感。🥖🥩慢煮美国威
🦪新鲜生蚝
🍈🐖巴马火腿配蜜瓜
🍄香烤大啡菇酿蒜香牛油田螺
🥘蟹肉龙虾浓汤
🦞原只法式龙虾米多 (+$50)
🥖🥩慢煮美国威灵顿牛柳
本应已经几饱,但系个威灵顿一上枱实在太吸引,用刀切落去仲”索索”声,个酥皮脆脆,食落个肝酱同牛柳好夹,柔软嘅嫩肉,不知不觉咁大块都食晒。
🥧芒果拿破仑 (+$30)
睇得出厨师好有心机,摆碟好靓,识落个酥皮好脆,可能厨房系即时整嘅,最钟意佢芒果多custard又多,甜品系要咁样至好味。
听到后面张枱庆祝🎂生日🎂,又蛋糕又蜡烛,气氛好好,餐厅播𠮶首生日歌系Remix版本,好得意。 后尾发现,原来佢哋weekend系有现场 live band, 餐厅都几注重音乐呢一方面。