2023-01-13 1756 浏览
寻晚约咗几个好耐冇见嘅中学同学,成班麻甩佬就决定去茶记或者冰室度食餐饭吹吓水。以前中学系马鞍山,所以大家决定拣一间餐厅跟住马鞍山。呢间餐厅环境其实唔错,卫生方面亦都唔错,员工亦有礼貌,但系呢间餐厅都冇想像中咁好食,失望为主😔富园冰室 (马鞍山)马鞍山保泰街16号We Go Mall地下G05舖冰镇咕噜肉 $158呢个冰镇咕噜肉,听个名好似好巴闭,但系出到嚟嘅效果冇想像中咁劲。呢个咕噜肉份量虽然好多,但系每一旧肉都做唔到外脆内软𠮶种口感,而冰镇都只不过放啲冰系底,唔太明个效果想带出咩口感,啲冰融左反而好影响个热食口感😓。而且仲放左啲士多啤梨,爆珠系上面,唔讲以为自己食紧甜品🫠椒盐鲜鱿 $85呢个椒盐鲜鱿同我所认识嘅椒盐鲜鱿有啲出入,外面嘅椒盐鲜鱿,炸粉会完全包裹鱿鱼。但系呢度嘅椒盐鱿鱼炸粉同埋鱿鱼中间有空间,唔系完全包裹。所以都几新奇。但质素就平平无奇,唔会特别深刻。鸡煲(一只) $298鸡煲方面,店员好细心会帮我哋打理个鸡煲,但系呢个鸡煲食落嘅感觉唔似有一只鸡,配料仲多过只鸡,而且鸡肉亦都偏老,无个种滑嫩嘅口感。真系有啲失色芝士虾球焗伊面 $98呢个芝士虾球焗伊面性价比最高,价钱相宜,

富园冰室 (马鞍山)
马鞍山保泰街16号We Go Mall地下G05舖

冰镇咕噜肉 $158

椒盐鲜鱿 $85

鸡煲(一只) $298

芝士虾球焗伊面 $98
呢个芝士虾球焗伊面性价比最高,价钱相宜,而且份量十足,外相又吸引,重点系味道都唔错。首先个伊面系挂到芝士味,每啖面都有芝士味同口感。而且配料亦都份量足够,唔系得几旧虾仔,极力推荐👍🏻👍🏻

安格斯牛肉粉丝煲 $128
呢个粉丝煲都好出色,首先佢嘅牛肉唔系cheap𠮶啲打边炉牛肉,而真系选用安格斯牛,每块牛肉油脂同肉平均分布,而且佢每一块牛切得都好均匀。粉丝方面亦都煮得非常之软熟,佢呢个汁同粉丝牛肉非常之夹,所以亦都强力推荐呢个菜式
冰镇咕噜肉
椒盐鲜鱿