2018-06-30 90 浏览
今日難得放假,晚上約了媽咪食上海野,最近聽朋友講慈雲山有間平靚正既上海野食,我和媽咪一於試下先!入到去餐館環境比較窄,但都有幾張大枱,尚算唔錯啦,人流都算多,餐館老闆都欣勤招呼,介紹不同菜色,服務都不錯👍上海小籠包4隻(跟餐送)期待已久的小籠包送上,打開籠蓋,煙冒出來的樣子,未食已被吸引。肉餡非常鮮味,湯汁豐盈,值得一試,若皮能再做薄一點,則會是一流級數。紅燒獅子頭$68獅子頭以大而圓、嫩且鮮著稱,醇香味濃的肉塊與汁液,是肉食愛好者們無法抵擋的美味,再配上小白菜食起來不會太油,很好食!份量都算多!排骨粗炒麵$48粗麵煮得剛好,彈牙有咬口,而醬油均勻掛在每條粗麵上,炒得香口,粗麵微咸有咬口,非常好! 排骨鬆軟脆口,超正!份量足夠一個大男人的胃口!花鵰醉雞 $52有時食醉雞好驚太醉,令雞肉變苦;但今次品嘗到既醉雞就醉得入味,恰到好處,雞肉又夠大件又嫩滑,係好合適既開胃小菜。四川擔擔麵 $32呢個四川擔擔麵認真辣得過癮,初初食時唔係好辣,但越食越辣...越辣越想食。個醬整得唔錯,花生名香濃,麵條爽口彈牙,口感一流!

上海小籠包4隻(跟餐送)

紅燒獅子頭$68

排骨粗炒麵$48