2018-10-07
朋友约食去了尖沙咀,佢喺网上search到呢间,人气爆灯嘅意大利餐厅。第一次食,当然要拣 signature。Prosciutto Pizza $268先讲Parma ham ,每块火腿的瘦肉同油脂分布都好平均。咸香味系从内而外的,食落甘香味美,熟成程度有返咁上下,明显系靓货。呢种质素的火腿,出面自己买一包都唔平架。火腿几乎布满全个 pizza , 用料之多,令人感动。Cherry tomatoes 够鲜甜,Pizza饼底系软薄的一款,配合淡淡的水牛芝士,是经典的好味道。舖面的火箭菜够多够香,其特别的苦味夹埋pizza 食,足以触动味蕾,非常好味。Grouper Fillet $288上枱已经闻到好香,卖相亦系好靓好有艺术感。香煎石班柳,唔算好厚身,份量偏少,只有两片。面层铺满炸香嘅香料 mixture,估计主要系蒜蓉同香葱,非常crispy 。鱼柳虽然薄薄地,都算软滑。一脆一软,食落感觉几得意既。旁边仲有少少配菜,系切成粒粒的瓜类菜蔬,个人觉得味道咸左少少。而且两人 share ,其实每人得少少。对比上来,pizza 性价比高D。 Bailey’s Tiramisu $88甜品好精致
第一次食,当然要拣 signature。
Prosciutto Pizza $268
火腿几乎布满全个 pizza , 用料之多,令人感动。
Prosciutto Pizza
Prosciutto Pizza
Grouper Fillet $288
上枱已经闻到好香,卖相亦系好靓好有艺术感。
一脆一软,食落感觉几得意既。
Bailey’s Tiramisu $88
甜品好精致,底层是 Tiramisu, 钟意佢D cream 很重酒味 ,很幼滑。
朱古力条,其实系用dark chocolate 做的饼干条,加上粒粒berry ,整体苦苦地又酸酸地,几得意。
Bailey’s Tiramisu
Bailey’s Tiramisu
最 top 的一粒金色波波,其实一层可食的薄膜,内里是浓浓的爆浆expresso ,超香超浓,仲好苦吓。mix 埋 tiramisu , 口感同味觉都好有层次。
第一次食呢款咁特别的 tiramisu, 惊喜满满。
要赞吓,餐厅提供的餐前小食质素真的不错。
面包松软好味,配合醋同olive oil, 完全系意大利的感觉。
环境唔错,楼底够高,而且布置都几有心思。有大片玻璃窗可以望下外面,如果日间来,有埋阳光照著我估会再靓D。