2023-10-16 842 浏览
作为一个年轻人☺️我都好钟意饮茶食点心。而喺上环至西环一带又唔知点解咁多细细间嘅一盅两件。今日嚟到上环揾食buddy嘅同事推介嘅新兴发点心。网上search不难发现另一间,只差一个字嘅人气点心店,而今日我哋食呢间好似无咁多人介绍过🤔中午食饭时间,店内坐满人但不至于排队,而大部分食客都有返咁上下年纪,似乎熟客为主🥸出乎意料之外,佢哋嘅生煎包好好食,有原只爽口虾仁混合猪肉,包身软熟,不油腻👍👍虾饺,外皮唔会蒸烂咗,虾饺皮仲有少少烟韧,虾肉鲜甜爽口(而家都比较少会食到)。烧卖都做得好好,猪肉嫩滑而唔会过实,比起各大连锁品牌酒楼都要优胜!上汤腐皮卷原本无谂住介绍,但因为佢哋放咗鱼肚去吸收上汤而加分,仲要鱼肚处理得宜!无我怕怕嘅「胶」味。最近我食过嘅周记会话佢哋煎炸物好出色,而新兴发蒸点心系一流!🥰