2023-12-12 43 浏览
同事带我去试间新开嘅打边炉,哩到嘅胡椒猪肚汤香气,香到我们系门口都嗅到,让人胃口大开🤤已经好肚饿啦!打边炉嘅时候,胡椒猪肚汤绝对系你最佳嘅选择🥣。佢嘅汤底浓郁而不油腻,猪肚爽脆又有嚼劲,清甜入口,再配上那半昧胡椒嘅辣,味道真系惹人喜爱。汤中嘅猪肚经过精细嘅清洁,没有一丝一毫嘅腥味。加上用心嘅烹煮,猪肚既不会过软,又不会过硬,挺白洁净,再配合呢碗汤最主角--胡椒,形成一种独特而诱人嘅味道配搭。讲到呢个胡椒味,真系要多讲少少。喺掌控得宜嘅烹调手艺下,胡椒系呢碗汤里头带出微微辣度,刺激味蕾同时又唔会遮盖住猪肚原本嘅鲜嫩。🌶最后呢,话就唔能唔讲到呢杯汤嘅营养价值。猪肚里头充满咗蛋白质,呢个唔多讲都知道。但系你又知唔知道,佢仲有助于改善身体嘅血液循环呢?立即有种一决定田的感觉😍。呢碗胡椒猪肚汤,确实系味美又营养,系打边炉中质素保证嘅美味营养汤!👍同事大推一定要点嘅潮汕手切牛吊龙,肉质鲜嫩多汁,每一口都散发出浓郁的牛肉香气🐮令人回味无穷。而支竹嘅口感爽脆😙与汤底的胡椒味道完美融合,增添了一丝清爽的风味。再追加个蜂巢豆腐,质地绵软细腻,入口即化,将汤底的鲜香完全吸收,让人陶醉其中。仲有个鱼片头,有惊
仲有个鱼片头,有惊喜又得意,佢系串起咁上菜,好似花🌸鲜嫩的鱼肉🐟在汤中煮熟后,鲜美的味道彷佛在口中绽放🤩

整体而言,无论环境同食材都好正,汤底香气浓郁,同事们也都赞不绝口,纷纷表示下次还要再来品尝😛