2019-05-04
今日同太太试这间位于上环的火锅私房菜。九款汤底选择:天麻川芎白芷鱼头煲、花雕醉鸡煲、黑蒜姫松茸脊骨煲、冬瓜陈皮水鸭煲、椰子鸡煲、芫茜皮旦煲、沙爹煲、四川麻辣煲和什菜豆腐白汤煲。店长同网上都推介黑蒜姫松茸脊骨煲,所以一于试下。黑蒜姬松茸脊骨$288这汤锅真材实料,阵阵猪骨姬茸香味。味道浓郁而鲜甜,而且不带油份,一口气饮了两碗,十分滋养,非常好味,店长真系无介绍错!蛏子皇$68 (每只)蛏子皇大大只,极为新鲜。店长介绍轻灼三秒就得,味道极为鲜甜,一点也不韧,口感爽弹,真系好想立即encore 多一份,必点。苏格兰安格斯肥牛$188(半份)肥牛颜色红润,油花分布平均。灼三四秒就得,肉味浓郁又无筋,唔错!自家制虾丸/自家制牛丸(半份)$128虾丸虾味极为浓郁,口感爽弹必点!牛丸大大粒,也是敦鲜打的,色泽红润,口感软腍,而且充满肉汁,唔错!水晶叉烧包/小笼包(半份)$108哗!水晶叉烧包非常正!水晶皮晶莹透亮,软滑加上叉烧饀料味道香甜,灼三分钟就得, 值得推介!小笼包皮薄馅多,虽然没有灌汤,但豚肉馅料充满肉汁,味道唔错,灼大约五分钟。芥兰苗$68这芥兰苗颜色嫩绿,非常新鲜,味道带一D甘甘地,口感
今日同太太试这间位于上环的火锅私房菜。
黑蒜姬松茸脊骨$288
蛏子皇$68 (每只)
苏格兰安格斯肥牛$188(半份)
自家制虾丸/自家制牛丸(半份)$128
水晶叉烧包/小笼包(半份)$108
芥兰苗$68
这芥兰苗颜色嫩绿,非常新鲜,味道带一D甘甘地,口感爽脆。(幅相影得唔系咁好)
最后的甜品是南瓜布甸、红豆桂花糕,加上火龙果和草莓, 非常满足。
呢一间楼上火锅店其貌不扬,其实店舖里面唔系好大,冇乜特别装修,但系所有食物质素都非常有水准,加上我哋叫个款老火汤底真系好好味,非常有惊喜,绝对值得推介畀大家! 我哋今次两个人唔系叫咗好多嘢,下次会同朋友嚟再encore要叫多啲唔同嘅食物。