2022年5月18日晚上9点,食完隔离嘅超级咸嘅打冷店舖,原本都想晚上食少啲甜食但因为打冷店食嘅嘢实在太咸就过咗嚟买碗糖水,老实说住九龙嘅因为太方便糖水店太多真系唔会太夸区去食糖水,大围沙田嘅糖水店都有食过,呢间店系大围都有嘅,喺葵芳几年我都冇帮衬过,今日买咗一碗有惊喜,价钱好似58左右,名称系(芋圆滑嘟嘟)点解有惊喜呢,因为香港芋圆店近呢五六年都开得好犀利,咁我自己食芋圆,我净系要求唔硬要有烟韧嘅口感,芋圆要食到芋头味,地瓜圆要食到地瓜味,就系咁简单咁我买嘅时候有问到佢系唔系果冻底,咁我就咁多款椰皇拣咗呢一只,可以食几粒芋圆之余亦都有少椰奶,唔使咁干,值得一赞嘅系我买外卖返到屋企,芋圆系冻嘅说过好多时雪过会硬,咁我攞出嚟摊冻咗15分钟先食,一片片嘅透明果冻应该系用番原本嘅椰皇水去做,椰汁果冻好正常滑嘅啫喱口感,汁底唔算太甜都饮到夜奶嘅香味唔会太重花奶抢咗,而最好食嘅系芋圆,口感烟韧,里面系有好微细嘅芋头碎粒,亦都食到芋头嘅味道,比起喺我家附近太子深水埗两间比较出名嘅我觉得更好吃要keep住呀唔好退步

要keep住呀唔好退步

2022-05-18