2024-07-30
今日去咗苏妈.苏妈马来西亚茶餐厅食嘢,佢喺香港嘅分店愈嚟愈多,都知佢呢个价钱嚟讲质素真系有惊喜!首先试咗佢嘅槟城白咖哩海鲜面($68),其实海鲜料好足,有大只鲜甜嘅虾同青口,弹牙嘅鱼蛋,配搭上香浓醇厚嘅白咖哩酱汁,面条质地’弹牙‘,好吸收咖哩嘅味道。另外试咗佢嘅椰香咖央多士($42),外脆内软,椰香味加上咖央嘅香浓鲜味,难怪深受食客欢迎,。再嚟系蒜香青龙菜($78),今次系我第一次食青龙菜,而呢个菜式嘅特别之处在于它保留咗青龙菜原有嘅娇嫩脆口感,同时加入咗蒜香,为呢道菜增添咗一股清新爽口的味道,真系令人大开胃口。食完青龙菜后,我又试咗两只蜜糖烧鸡翼($48),出乎意料嘅是,鸡翼皮脆肉嫩,蜜糖酱汁将鸡肉腌得啱啱好,唔会过于甜腻,反而非常好入口。最后,我饮咗佢嘅柠檬薏米水($30),酸酸甜甜好开胃,解腻又清新,再嚟系新出品嘅白咖啡蛋糕($39),呢个蛋糕质感非常好,绵密湿润,唔会过于干涩,咖啡味恰到好处,无谂过连锁茶餐厅会做到呢个质素嘅甜品。苏妈苏妈呢度嘅菜式都好好味,用心烹调,价钱抵得嚟品质非常出色,不愧为香港人气十足的马来西亚茶餐厅。