2022-09-07
💁♀️💁♂️19/8/2022(Fri), Dinner今晚A先生带左我🚶♀️🚶黎 食台湾菜😋~一入到餐厅比佢个复古既装潢吸引住😱~餐厅呈昏暗~带有桃紫红色既灯光~带有梦幻既感觉🤩~有好几个打咭位~例如大型枫叶既摆设、亮眼既大月球同花既装饰等等~都令人目不暇给😍😍😍今晚我地就order左🍽:品味华馔套餐 A. $558/2位话梅小山药⚪用话梅汁腌制过既山药,酸酸甜甜咁,令人胃口大开,准备接落嚟既食物。又或者主菜之间用嘅清一清味蕾都唔错😋。鹅不是鸭肉(狮头鹅)🦢有鹅片、鹅件、豆腐、芽菜同埋腌萝卜🥕。鹅片嫩滑入味,卤水汁唔系好浓味的一种,但都够味。配上甜辣酱,相信系台式既食法,点过酱之后食既鹅件又系另一番风味😋。豆腐嫩滑入味;芽菜唔系潮式既大豆芽,但入口都爽脆;腌萝卜都系爽脆,酸酸的用来解腻不错🤩。蟹钳肉酥蛋卷🦀🫔蟹肉份量好多🦀,配合肉酥来煎蛋卷,煎出来蛋香唔错,加上甜辣酱点缀一下味道。反而有啲觉得蛋卷份量多咗少少,要留返肚皮再食其他食物。黑松露奶油鲜百合花⚘呢个菜式真系有惊喜,黑松露既香气配合奶油,仲有少少金箔做装饰。仲要可能我地呢碟个煲两边受热唔平均,反而可以食到鲜百合既两种口感,热
餐厅呈昏暗~带有桃紫红色既灯光~带有梦幻既感觉🤩~
今晚我地就order左🍽:
品味华馔套餐 A. $558/2位
话梅小山药⚪
鹅不是鸭肉(狮头鹅)🦢
蟹钳肉酥蛋卷🦀🫔
黑松露奶油鲜百合花⚘
呢个菜式真系有惊喜,黑松露既香气配合奶油,仲有少少金箔做装饰。仲要可能我地呢碟个煲两边受热唔平均,反而可以食到鲜百合既两种口感,热啲果边入口即化,配合黑松露奶油一绝;无咁热果边既百合仲有少少咬口,食得出百合一片片既质感。
台梗米饭🍚
煮得饭粒饱满分明,就算饱饱地都要食埋佢。
芋圆珍珠红豆汤(热)🥣/芒果西柚丸子(冻)🥭
两个甜品都正正常常,无乜特别。
金不换干贝螺头炖鸡汤+$48🥣
汤料够多,味道清甜滋润。
惠顾套餐六折升级酒精饮品(杯)
气球小女孩 原价$108 折后$65
有gin酒、西柚、柠檬同乌龙茶,上枱时侍应即时加上烟雾气球装饰。之后再加入闪灯令到整杯鸡尾酒十分梦幻。
荔枝醉人 原价$98 折后$59
Vodka加上荔枝,酒味够浓,配合台湾荔枝既香甜👍🏻
❤🙆♂️(A先生)整体食评:❤❤❤❤❤(5/5)
❤🙆♀️(为食妙妙)整体食评:❤❤❤❤❤(5/5)