2023-08-28 213 浏览
今日放假想食素,去了黄埔"巧饍坊"试下,到了门口见到好多盏莲花灯,感觉好宁静舒服,餐牌款式有好多,有套餐,有散叫,仲有点心同小菜,真系花多眼乱,餐厅系用 QR code 落单,自己仲可以选择减少油,少盐,少糖非常健康。今次叫了六款食物,有淮山紫米粽,蒸荠菜包,凤梨生炒骨, 千岛酱脆皮萝卜糕,素烧卖及豉油皇炒肠粉淮山紫米粽粽够实净,好多紫米同淮山,仲有粟子粒,营养丰富豉油皇炒肠粉份量都大碟,肠粉食落烟韧,唔会太咸镬气够,加埋芽菜,芹菜同芝麻,味道唔错蒸荠菜包包好软熟,中间满满荠菜同木耳,口感丰富,味道清新千岛酱脆皮萝卜糕热辣辣嘅萝卜糕外脆内软,面层放满素肉松同芝麻,加埋千岛酱汁真系好夹凤梨生炒骨生炒骨外层系腐皮,一层层腐皮包住中间莲藕卷成,层次感唔错,配埋青椒,红椒,黄椒色彩缤纷,食落酸酸甜甜好开胃,口感好似食紧真排骨素烧卖烧卖皮好薄,馅料丰富,有木耳,粉丝,香菇同红萝卜,食落好有口感
淮山紫米粽
粽够实净,好多紫米同淮山,仲有粟子粒,营养丰富
豉油皇炒肠粉
蒸荠菜包
包好软熟,中间满满荠菜同木耳,口感丰富,味道清新
千岛酱脆皮萝卜糕
凤梨生炒骨