2023-07-19
-在中环工作多年,午饭大多数都在公司附近或湾仔铜锣湾吃。今天朋友介绍去西营盘吃饭,第一个反应系够唔够时间架。在朋友再三推介之下就去左。-12:15在公司出发,12:30已经到左西营盘。原来,西营盘比想像中近。今日去食一间川菜,佢在西营盘有两间分店,一间近地铁C出口,一间近B出口。-食物: 午市有二人套餐, 主要系分食鱼定食肉。之后再选择凉菜同热菜。我地今次选择左食口水鸡,酸菜鱼,手撕包菜。套餐仲有两碗白饭同两支汽水/桂花冰粉。口水鸡保留左鸡肉本身的质感,加上滑溜溜的鸡皮,一拼放入口岩岩好。因为午餐唔想食咁辣,我地选择左bb辣,主要食麻香味同轻微的辣味。酸菜鱼的份量比想像的多,唔系得个碗大个种。酸菜新鲜爽口,鱼肉滑嫩冇骨,仲有些少粉丝吸收左汤汁,整个菜很下饭。手撕包菜其实就是包心菜、高丽菜。食起黎爽脆清新,可以中和一下主菜的浓味。-环境: 餐厅距离西营盘地铁站B出口大约3-4分钟。可是因为位于大厦的一楼,十分隐蔽,一般的街客未必识上黎。座位唔多,以四人台为主,都宽阔舒适。多人的话,可以订房,听讲$350一位。-总结: 食物质素同环境都不错。如果钟意食川菜既,呢间值得一试,而且午市份量多,
-总结: 食物质素同环境都不错。如果钟意食川菜既,呢间值得一试,而且午市份量多,一定够饱。