2015-09-18 678 浏览
家人生日,上OpenRice见到这间Donkey&Sheep,几得意,都几好评,就谂住试下新嘢。初初听到Donkey& Sheep 呢个名以为系cafe快餐之类,但其实格局都浪漫,系十三楼都有少少风景睇。餐厅设计主要为绿色,望落去又几舒服,感觉好organic。是日有set dinner,价钱又100-180不等包汤同饮品。我们同行五人,两个叫咗牛扒,两个叫咗烧鸡扒,仲有一个鸭胸。唔够两三分钟就上咗个汤挂住食唔记得影个汤 ,不过系普普通通嘅杂菜汤。两块牛扒都要五成熟。讲真牛扒似乎薄咗啲,越薄生熟程度就越难控制,不过牛扒食落都满意。鸭胸系是日厨师精选,都有少少期望。入面呈粉红色,外面少少脆,食落多汁又嫩,真系有惊喜! 最后有烧鸡扒。鸡排嫩滑入味,都几满意。最后额外加咗个蛋糕+$20,size真系好细,五个人完全唔够分。每人大约$170,系铜锣湾真系好抵食,环境度坐得舒服,食物都算好食,下次经过试埋佢个Lunch。
我们同行五人,两个叫咗牛扒,两个叫咗烧鸡扒,仲有一个鸭胸。

唔够两三分钟就上咗个汤
挂住食唔记得影个汤
,不过系普普通通嘅杂菜汤。
最后有烧鸡扒。鸡排嫩滑入味,都几满意。
2015-06-01
庆祝纪念