2021-08-01 657 浏览
我哋两个一向都好钟意四出揾好嘢食,听讲石门出名多好西食,所以衬住星期六就专登出石门揾食啦。😋今次本身目标系另一间石门知名Cafe,点知撞啱落场时间,所以就转战waiting list嘅另一间点心小店「蒸庐」😝我哋今次总共叫咗5款点心,第一款系「瑶柱虾米煎肠粉」,外观正常无特别,但味道尚算唔错,肠粉表面煎香,加咗虾米/瑶柱&大量葱花,食落香口有口感又唔会太油腻。🥳第二款就系震店之宝「黑金流沙包」,菜式上台嘅时候我哋两个都有d惊讶,因为个包嘅size比我哋想像中巨型,本身以为会食唔晒要打包,点知食咗一啖先发现个担心系多余,因为个流沙包大嘅原因原来唔系因为个包太厚,而系因为佢嘅奶黄流心馅超多💛,而且蒸嘅时间啱啱好,令到个流心包做到皮薄馅多嘅效果,奶黄馅非常流心,蛋香味浓沃,味道香甜而不腻,食完都唔会有饱到食唔落其他嘢嘅感觉,但要提醒各位搣走张底纸嘅时候要小心唔好太大力,而且建议直接用手拎住食就最好。🙌第三款&第四款就系双皇「晶莹虾饺皇」&「蟹籽烧卖皇」。虾饺外表晶莹,睇得出师傅手工真心唔错, 用筷子夹起虾饺完全唔会有就快散开嘅感觉,而且虾饺皮厚到适中,虾肉新鲜大只,值得推荐。👍而烧卖一样蒸焗

瑶柱虾米煎肠粉

黑金流沙包

而烧卖一样蒸焗时间刚好,挺身结实,用料充足,加上蟹籽令到烧卖鲜味特出。😋
晶莹虾饺皇
蟹籽烧卖皇

最后一款系甜品「养生姜汁糕」,虽然系一款甜品,但食落唔会感觉太甜,反而姜汁味特出,后劲少许姜辣,口感烟韧 ,舒服暖胃。🔥
养生姜汁糕
2021-07-31