2016-05-28
开左咁耐,终于有时间过嚟试吓,香港地食粥,我都谂住冇咩变化冇咩惊喜,原来都有人可以打破传统,将香港既生滚粥变成要加料再翻煲既粥,有晒法国高级餐厅现场烹调既体验。原本赶住返工既港猪心态,即刻得到人生既觉悟,决定慢慢欣赏厨师精彩既表演。唔知系唔系我食开粗野冇试过好野,我一直以为艇仔粥系有碎牛,点知呢间舖可以再一次打破传统,系冇左碎牛。而且其他既料又唔会放到密密麻麻,一路食粥可以一路玩寻宝,真系一次过满足食同玩既欲望。其实我一直都知,重口味系有损健康,但系就改唔到,呢间舖又帮我地行多步,全店不放鼓油,食粥食萝卜糕冇左鼓油,完全体验到食物既真味。望住水汪汪既希粥,从容不迫的配料,特然回想起香港既60年代,奋斗既年代,狮子山下每个香港人都为生活努力工作,心中既鬪志立即燃起,为左更好既生活,为左可以食一碗更完整既艇仔粥,我决定立即做返港猪赶去返工。入返主题:粥太希啦;虾又冇咩弹性,应该就唔系好新鲜;鱿鱼就唔错啦;猪皮都几好。食萝卜糕其实我都唔知自己食紧咩。店内冇鼓油,冇甜酱,冇辣酱,冇麻酱,所以千万唔好叫肠类食物。其实都几似医院d粥,如果刚出院都几建议试吓,不过冇病冇痛食完好快又会饿。
入返主题: