应该系暂时喺香港食过最好食既炸猪扒🤤!与鮨中本、Tempura Jiro 等著名日本料理餐厅属同一公司😱,难怪咁有水准😛~ 餐厅由日籍师傅主理,以席前烹煮为概念,等客人可以近距离主打低温炸猪扒,保持肉质白而粉嫩,亦能锁住肉汁,一试便爱上💕~-✍🏻/食评/午市套餐 价位$380-580,包主食、沙律和甜品;而晚市套餐 就由$780-980不等,除咗主食,会多咗吉列虾、蟹钳、前菜、时蔬等,相当丰富🤤,预我哋当晚就试咗$980既套餐,第一次嚟食当然要食尽食个Menu啦💕~➽ 胡麻豆腐·京葱猪柳· 味噌腐乳煮豆腐绵滑富豆香;猪柳扎实带甜香;腐乳煮口感带点烟韧➽ 吉列虾配上他他酱,炸粉薄而香脆,虾肉鲜甜爽口➽ 日本蕃茄 高汤啫喱蕃茄偏酸·高汤带咸·解腻开胃➽ 吉列蟹钳 蟹钳锁住肉汁,鲜甜啖啖肉~➽ 日本时蔬 配 牛奶面豉以小蜡烛烧住牛奶面豉,时蔬款式多,可以试多几款,口感清爽香脆,蘸酱增添鲜甜香!🧡 主食 🧡重头戏‼️ 好似定食咁 配有✨吉列北海道猪柳、✨吉列佐贺猪扒、✨吉列免治猪肉球 三款猪肉🐷~ 师傅以低温炸法,非常考功夫地把猪肉煮得全熟之如,要粉嫩且锁住肉汁~另外亦配有紫苏梅子、柚子酸汁、猪

✍🏻/食评/

➽ 胡麻豆腐·京葱猪柳· 味噌腐乳煮
豆腐绵滑富豆香;猪柳扎实带甜香;腐乳煮口感带点烟韧

➽ 吉列虾
配上他他酱,炸粉薄而香脆,虾肉鲜甜爽口

➽ 日本蕃茄 高汤啫喱
蕃茄偏酸·高汤带咸·解腻开胃

➽ 吉列蟹钳
蟹钳锁住肉汁,鲜甜啖啖肉~

➽ 日本时蔬 配 牛奶面豉

🧡 主食 🧡
重头戏‼️ 好似定食咁 配有✨吉列北海道猪柳、✨吉列佐贺猪扒、✨吉列免治猪肉球 三款猪肉🐷~ 师傅以低温炸法,非常考功夫地把猪肉煮得全熟之如,要粉嫩且锁住肉汁~另外亦配有紫苏梅子、柚子酸汁、猪扒汁、芥辣豉油;黑松露盐、芝士盐、岩盐、七味粉盐等,相当讲究呢~

✨吉列北海道猪柳
一共有4件厚身圆柱形,色泽白切带粉嫩,口感爽身带肉汁,肉味亦相当鲜香

✨ 吉列佐贺猪扒
油脂相对丰富,口感亦很爽腍,同时炸粉亦很酥脆

✨吉列免治猪肉球
一咬随即爆出肉汁,带粒粒免治猪肉口感

另外,主菜会配上沙律、面豉沙 和 白饭/十六谷米,我地拣左16谷,混合左日本产大麦、糙米、黑米等等,很有营养

甜品-柚子雪芭
最后会配上柚子雪芭,清新香甜~
🔆/整体黎讲/
一间好高质既日式低温炸猪扒店,午市价格相对性价比高,而晚市就可以试多几道特色菜,相当满足🥳‼️