2007-03-03
寻晚我去左东涌旧码头食海鲜, 果度d 野同个feel 几好!! 虽然系典型大排档feel, 不过饱览无敌海景, 见到360 缆车, 都几靓景!由于地点几隔涉, 佢\地系有免费专车接送, 由东涌MTR 去果度既, 都算几方便!寻晚我同屋企人一行5人去食, 食左都唔少野, 埋单都系$755, 都几化算.食物方面, 好易中d味精毒既我, 冇事㖞! 证明d野冇乜味精! ^.^”海鲜都几新鲜, 几干净.. (至少食左唔肚痛^.^) 食左... (唔系好记得, 唔知有冇漏, 好似冇咁少野....)白灼虾–细细只, 个样有d似基围, 不过d壳好易剥, 岩岩熟, 几好食.姜葱蚝–几好味, 不过有少少沙同壳, 食既时候要小心.豉椒炒蛏子–蛏子系比出面既细只, 个样有d似蚬, 有沙同壳系在所难免, 不过都几大碟好襟食下, ok!蒜蓉粉丝扇贝–好味!油盐水癞尿虾–好大只, 连埋头同尾坐底有10寸长, 叫左2只, 都切到6旧大大粒. 由于我唔系太”好”, 冇意见!清蒸黄立”仓”–几大条, d肉几甜, 个样有d似斑.菜心鲜鱿–菜硬左d, 鲜鱿就几弹牙.生烧牛仔骨–全晚至爱呢碟, 真系好好味, 仲几大碟. ^w^
姜葱蚝–几好味, 不过有少少沙同壳, 食既时候要小心.
蒜蓉粉丝扇贝–好味!
清蒸黄立”仓”–几大条, d肉几甜, 个样有d似斑.
菜心鲜鱿–菜硬左d, 鲜鱿就几弹牙.
豆腐什菜煲–冇乜印象.
一支蓝妹, 几个白饭–呢d唔驶讲啦.. =.=
本来我妈咪想叫蟹, 基于我唔太”好”及食得太麻烦.. 同埋都想叫象拔蚌, 不过惊食唔晒.. 都系冇叫.. 不过个样好新鲜!!
另外, d 小菜都几多款, 几特别! 好想叫, 不过实食唔晒! =_=
PS: 因为坐码头好好feel, 但冇乜野遮, 如果择日就要揾日天朗气清, 唔大风去就好d!