2018-04-23 45 浏览
龙蒿芥末芝士伴低温慢煮三文鱼 HKD80。三文鱼用49度煮十分钟 因为佢系一个刺身级嘅三文鱼 慢煮佢嘅原因系为咗 有个外熟内生嘅效果出嚟 所以可以体验到两重嘅口感。呢嚿鱼算系一种几快完成嘅慢煮菜式 搞到我食完之后都心旭旭想返屋企试下。同侍应口中所讲嘅一样 真系外熟内生 成熟程度就好似锯扒嘅medium well 第一次食到呢种口感。口感好细嫩柔软 平时食熟三文鱼切开嘅时候会沿著肌肉纹理 散开一旧旧搞到好浪费😭😭但佢就唔会。味道并冇龙虾意大利饭突出 比较淡雅嘅感觉 加上隔离嘅芥末一齐食 就系另一种第一次食到嘅味道。冇谂过三文鱼同芥末嘅味道会咁夹 当然平时食刺身三文鱼都会点芥末豉油 但熟咗嘅三文鱼味道一齐食又系另一种享受。唔止芥末 西柚同三文鱼都系互相提升味道嘅好朋友来。其实仲有藜麦架 条鱼遮住咗龙虾汁海鲜意大利饭 HKD跟餐🦐🦐。 成个饭嘅特别之处就系𠮶龙虾汁到 佢声称个虾油淆咗一日 再加上茄膏同忌廉制作而成。虾油真系好香 好正 每啖都有微微嘅油脂香 但系我老母就唔系咁觉得 佢话好油。明明食龙虾料理 虾油系灵魂 净系需要好少份量 已经令到成个饭龙虾嘅独特芳香四溢。其实唔单止龙虾 好多食
龙蒿芥末芝士伴低温慢煮三文鱼 HKD80
。唔止芥末 西柚同三文鱼都系互相提升味道嘅好朋友来
。其实仲有藜麦架 条鱼遮住咗
龙虾汁海鲜意大利饭 HKD跟餐🦐🦐
。其实唔单止龙虾 好多食物都系 唔食食物自身嘅油脂 我真系觉得好浪费 好糟蹋 当然明白好多人惊肥 其实食少啲饭就会瘦落嚟㗎喇(至少我系咁
。放喺饭上面嘅青口味道不过不失 口感都算几creamy
。意大利饭嘅形状好稳阵 唔会一bug就散晒
。所以个人认为无论系美观定味道上都可以比高分 唯独系个饭唔系太热😂😂
三味菠萝伴带子(发酵菠萝 菠萝汁啫喱 菠萝干粒 带子)HKD40
。 佢声称唔系用一般菠萝 以系采用作发酵菠萝 菠萝加盐发酵一个礼拜 成个结构部分系菠萝啫喱 制作依道𩠌嘅原因系因为有好多客反映未试过发酵菠萝 面头又脆粒 系冻干咗嘅菠萝
。第一啖食落去嘅时候 带子呢???? 以为白色𠮶旧系 菠萝肉 食食下带子鲜味终于出番嚟
。cheat人味觉嘅一款菜式 好食
黑毛猪火腿 巴马芝士混酱63°c蛋 及炸薯条 HKD40
。慢煮蛋 佢哋声称用63度煮咗一个钟 效果就好似温泉蛋但又唔系温泉蛋 黑毛猪火腿冇乜特别嘅
。我觉得 即系温泉蛋😂
黑盐粟米豆腐(没有黄豆的豆腐) HKD40
。粟米豆腐特别在冇用过黄豆去制作 反而用左日本嘅吉葛粉 当啲粟米同吉葛粉混合凝结咗好似豆腐嘅物质
。好钟意呢款菜式 豆腐口感嘅粟米好好食呀
。好细滑嘅豆腐 滑捋捋 好似食紧甜品
。粟米豆腐系主角 黑盐系用嚟提升味道 就好似食西瓜洒盐咁 都系加咗少少咸味就会令到甜味更突出
。唔知点解喺食紧𠮶种嘅感觉系好舒服 好自在好写意 可能因为视觉上呢款菜睇起上嚟好简单 望住佢个心都变到冇乜杂念
玫瑰果园 HKD40
。即系水信玄饼 用植物纤维去做 相比其他甜品健康
。晶莹剔透就好似露珠咁
。玫瑰就系面头上面嘅玫瑰花瓣 呢度主要都系红莓味糖浆 同红莓干粒 而且唔会太甜
。望起上嚟系好清爽嘅感觉 好似系夏天食到嘅嘢咁
。加上装饰之后 变得几多浪漫
。呢款甜品真系又好食又养眼
分子云吞胶袋 (虾干虾子肉松) HKD40
。 胶袋系用薯粉做嘅米纸 所以食落去我都觉得有少少似食紧大白兔糖嘅皮 米纸嘅特性就系掂到水就会溶 所以放入口再饮啖汤 佢就会发开咗 加埋里面干身嘅食材 索咗啲水分之后 就会呈现返云吞𠮶阵味道出嚟
。 系几有gimmick嘅 但唔系特别好食 即系块皮冇咁厚嘅云吞
晶球化作用 45个月纯种橡果黑毛猪火腿哈密瓜球 HKD40
。将蜜瓜汁加入海藻酸钠 蜜瓜汁遇到钙水嘅时候 表面就会形成薄膜变成咗好似波嘅形状 咬落去有爆浆嘅效果
。晶球化作用都算系几common嘅分子料理菜式 喺我小学嘅时候经过糖水舖已经见过可以自制芒果粒粒 试过系几有 gimmick 但唔系特别好食
。 今次火腿 蜜瓜汁 放埋一齐食 无疑系模仿紧平时食parma ham 不过蜜瓜唔系脆嘅 系爆浆爆出嚟爆到成个口都系