2009-04-13
鱼妈妈唔似小金鱼钟意出街揾食,好难得佢有日问我"太兴d野系咪好好食",见好几日都无返屋企食饭,今日下午就同鱼妈妈试下太兴。其实我之前都无食过太兴,只系听过朋友话佢d烧味ok,但价钱就频贵。不过难得鱼妈想食,都试下啦。咁啱富荣花园有间,good~唔洗鱼妈妈行去鱼街~~去到大约2点左右,人唔多成间舖大约仲有1/3系"吉"枱,任我地拣想坐边张都得。坐低见佢有d套餐,一场嚟到太兴无埋由唔食烧味,最后我地二个人叫咗:烧味双并饭(乳猪 + 叉烧) :乳猪皮都仲脆,但唔热之余仲肥咗少少,再加上连乳猪酱都无,呢点要扣分,至于d叉烧就唔错,够松软又唔系全瘦(如果乳猪d肥过落去叉烧度就完美啦),不过颜色方面唔系我平时食开d鲜红色,而系深红(黑黑地),再扣少少分。瑞士汁牛柳湿炒河:小金鱼一向都钟意食瑞士汁鸡翼,见佢呢个炒可又有瑞士汁又有牛柳啱矖我的心水,碟炒河都好快上枱,一碟好黑"蚊蚊"的炒河。味道方面d瑞士汁甜甜地都几好,不过d牛柳有好重的黑椒味,至于个河粉有所有炒河的通病===>油,还好佢系湿炒河同佢有落瑞士汁,好似无咁油,但系食到最后都系好油同滞。其余我地仲叫咗个油菜,分量ok,只系可唔可以比
咁啱富荣花园有间,good~唔洗鱼妈妈行去鱼街~~
其余我地仲叫咗个油菜,分量ok,只系可唔可以比多少少蚝油,14蚊一个菜,唔好咁孤寒啦。仲有佢呢度冻饮要+3,本嚟都ok,但系当我一见到我个杯冻柠水嚟到,只有大约半杯唔到系水,有超过半杯以上系冰,我就觉得佢好"揾笨",虽然佢呢度个杯比出面大少少,但系真系洗唔洗落咁多冰呀。鱼妈妈就叫咗杯红豆冰(+6),同我个杯柠水一样咁多杯(鱼妈妈捞咗一碗冰出嚟,佢个杯都仲有余),不过鱼妈妈话个红豆冰好好食,佢真系食到一粒豆都无余贵少少都算啦。
整体上我觉得成餐质素都算ok,只系价钱就略贵,二个人已接近110.00,加上系餐饮方面令人有"揾笨"的感觉,如果纯粹只系想食烧味饭,鱼之家楼下的烧味档一个饭盒双并都只系18.00,虽然无乳猪拣(要就另计),但质素绝对不比太兴差,再加上个个炒河很奇怪地只系微暖,全无镬气的感觉。那有甚么地方可以吸引我再去太兴一次吗???