2019-08-08 42 浏览
上星期喺观塘放工后食饭 畀我发现到有一间有"屋企饭"感觉嘅餐厅,位于骆驼漆三座1楼嘅新蒸武门,以蒸煮嘅小菜为主, 出街食饭普遍多盐多油, 但呢间嘅味道绝对健康。好耐冇返过屋企饮汤,所以绝对要喺度品尝佢嘅炖汤,“椰子雪耳炖鸡” 每人一盅,用料丰富,椰子味极香甜,配合雪耳及鲜鸡,绝对同阿妈靓汤有得fight。佢哋有多款𩠌菜选择,难得有住家菜食, 首先离个浓汤节瓜浸鱼滑, 节瓜云耳配鲮鱼肉,用高汤煮成, 又清新又健康, 最后连所有高汤都饮埋, 一啲都唔好嘥。另外豉汁带子蒸豆腐, 豆腐配想带子再加埋豆豉一齐蒸, 清得离食到带子嘅鲜味,而豆腐又滑又好味。最后梗系要试埋佢嘅红枣杞子荷叶蒸鸡,98蚊呢个价钱非常抵食,用荷叶包住鲜鸡红枣杞子粉丝同金菇,保持鲜鸡嘅嫩滑,红枣杞子带甜味,而粉丝金菇索咗鸡汁,非常好味,呢个蒸鸡绝对推介。平时少返屋企食住家饭,“新蒸武门”绝对适合无饭煮妇既朋友, 清新健康又好味。