2018-06-20
端午节去城门河睇完爬龙舟,顺便沙田半日游。大热天时行到攰攰地,见到有间甜品店,即入歇一歇。店舖装修唔错㖞,全店都系粉红色仲有D 人造树装饰一下。座位阔落冷气足,虽然位处繁忙的马路边,但都令人觉得好舒服好 calm 。餐牌选择多,有窝夫类、沙冰类、椰皇类同传统中式糖水类。我地不约而同都俾佢既招牌椰皇甜品吸引了。我食的榴梿飘香椰皇子 $56, 平时一个榴梿唔会食得晒,口痕的话最好都系去甜品舖食。上层榴梿是比较爽身淡味,估计是金枕头。份量不少,足够过口瘾。佢仲有D粒粒西米,系脆脆的,好有咬口。配合椰汁味沙冰,够冻又可口。下层系用椰青水造成的果冻,好清甜。食到最后,椰肉都是鲜嫰的,可以食埋,好满足。一个甜品可以做到咁多不同口感,算好成功㖞!朋友叫的鲜果鲜奶椰皇子 $45,结构其实同榴梿椰皇子一样,只系面层嘅榴梿换咗做鲜杂果,再加上透明喱哩粒粒。但颜色就鲜艳好多啦,你睇几吸引 ! 佢食完都话 good 。而另一位人兄就话好热要饮D消暑饮品,佢㨂左益力多沙冰$28。佢话好似饮紧好多枝益力多咁,大满足!佢仲有个自助corner,可以免费斟水果茶。水果茶虽然淡淡地,但食完甜品用来清一清都唔错。呢间甜品
呢间甜品几好,又有heart ,会encore!