2021-10-02 473 浏览
深水埗长沙湾一带愈开愈多文青 cafe,早排做完嘢就去咗其中一间食素嘅,个名几特别,叫黑窗里,间舖嘅前身,就系颇具盛名嘅苏波荣。呢度嘅 menu 日日转,主菜每日只有三个选择,其中一款系自由定价,概念好独特。我拣咗烤鲜蔬佐椰子芋泥卤肉燥饭,加廿八蚊配埋汤同小食,汤系素纯西兰椰菜花坚果忌廉汤,唔算好 creamy,但椰菜花同坚果味几突出,ok 好饮。小食二选一,我就拣咗昆布酱煮南瓜,呢个真心正,甜味嘅日本南瓜同咸味嘅昆布汁,好夹,好食。主菜卖相好靓,我好钟意呢啲素卤肉,应该部份系菇类,几香,有咬口;另外个汁椰子同芋头味浓郁,甜甜哋,𩠌饭一流;配埋小蕃茄同南瓜片等,成个饭都算丰富,食完有饱肚嘅感觉。最后嚟杯酸酸哋嘅紫苏薄荷 Lemonade,边饮边睇店入面嘅藏书,又系 一个好 chill 嘅黄昏😚。