2009-03-29 42 浏览
今晚星期三, 有个朋友生日. 佢未来过 ~九龙城 的 , 因为好近我地住处,又有张 Coupon, 咪带佢来啰试下.当晚的 dinner buffet, 客人得 6 乘满. 可能呢排好多酒店都同时送出左特价 Coupon,分散左食客 客源啰. 佢今个月Topic 系: 燕窝, 龙虾, 松露菌 . 所谓 , 其实系. 3/4 寸长果 D. (唔系波士顿).重有 4 款用中虾煮的菜式, 喜欢食虾的的好开心.有, 冻中虾, 海鲜煲, 茄汁虾碌, 印式辣虾. 宣传上写左 5 个主题美食, 系威系势咁. 但当晚只出现其中一个 , 宣传单张上又无写每晚轮出其中一个, 这样我觉得有点取巧啰. 同埋个 有腥味, 无 mug香味. 另一个汤系'杰'既菠菜汤. ok ga. 当晚的 , 仍然系我的至爱, 仍然是水准之作, 有甜味, 新鲜. GOOD! GOOD! GOOD!除左柠檬外, 系海鲜档有 6 款酱汁可配答.我喜欢. 佢有个冻海鲜档, 冻蟹, 青口, 中虾, 龙虾仔...... 有个刺身档, 寿司, 冷面. 都是极普通的无味货色. , 无鱼翅,
今晚星期三, 有个朋友生日. 佢未来过 ~
九龙城 [富豪东方酒店] 的 [园林咖啡室 La Plantation],
因为好近我地住处,又有张 Coupon, 咪带佢来啰试下.
当晚的 dinner buffet, 客人得 6 乘满.
可能呢排好多酒店都同时送出左特价 Coupon,
分散左食客 客源啰.

佢今个月Topic 系: 燕窝, 龙虾, 松露菌 .

所谓 [龙虾], 其实系[Mini龙虾仔]. 3/4 寸长果 D.
(唔系波士顿).
重有 4 款用中虾煮的菜式, 喜欢食虾的的好开心.
有, 冻中虾, 海鲜煲, 茄汁虾碌, 印式辣虾.

宣传上写左 5 个主题美食, 系威系势咁. 但当晚只出现其中一个 [龙虾汤],
宣传单张上又无写每晚轮出其中一个, 这样我觉得有点取巧啰.

同埋个 [龙虾汤]有腥味, 无 mug香味.

另一个汤系'杰'既菠菜汤. ok ga.

当晚的 [烟三文鱼],
仍然系我的至爱, 仍然是水准之作, 有甜味, 新鲜.
GOOD! GOOD! GOOD!
除左柠檬外, 系海鲜档有 6 款酱汁可配答.
我喜欢[泰酸辣酱汁].

有个刺身档, 寿司, 冷面. 都是极普通的无味货色.

[鱼翅松露菌焗扇贝], 无鱼翅, 只见粉丝箭底. 不过粉丝好味.
[ 龙虾仔梳乎厘 ], 好大阵蛋味, 底有龙虾仔, 味道我地觉得好怪,
隔离枱 Aunt 话好味, 但我地唔识欣赏. 一个 2 份分, 算是吃过.

日式铁板烧, 鹅干即叫即煎, 好肥腻同有点'o' , 一块够了. 三文鱼腩, 几好.

即制 [燕窝海鲜粥], 粥底唔得, 好似加左面粉煲, 张湖咁,
但个师傅 '毕' 左好多燕窝落去,
一大汤匙啰. 好豪 ga.
因为虚荣, 试了一碗.

有 D 甜品面头都有加点燕窝, [燕窝杨枝甘露], [燕窝冰糖木瓜]...
甜品区中间, 有个 3 层圆转盘, (可用手转动). 有 5, 6 个 朱古力 cake.
喜欢朱古力 cake 女仕会好开心.

朱古力喷泉, 瑞士火锅 6 款味. 瑞士火锅几甜, 但无 mug 芝士味.

雪榚档供应 [Dreyers ]. 味道之正不须多讲.

有 6 款口味, GOOD GOOD!
来了 2 杯, (4 个雪榚球.)
有张枱放满薄脆, 小爆谷, 朱古力, 士多啤梨糖浆等.
因应自己口味可自制新地.
雪榚档有 [冰糖胡卢] 供应.

当晚每人送一客, [燕窝炖蛋白], 都好多燕窝 ga. 正 !

咖啡好饮.

我地坐角落头, Waiter 都有来巡视收碟.
当晚的 dinner buffet, 客人只得 6 乘满. 个个档口厨师都比较消闲,
会介绍下食物, 同和食客交谈下. 呢餐饭好像多了点人情味.

总括来讲, 呢度 dinner buffet 正价收 $305 (免加一), 食唔过!

但有张报纸 Coupon $198 (免加一), 系抵 ga. (上次都系有Coupon先来的)
佢地方细细, 但就无特别难食既野.
再有 Around $200 Coupon 会再来.

Dinner Coupon $198
至爱~ 烟三文鱼